Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a organizat, marţi, un eveniment, INNOFair, prin care a adus împreună studenţi pasionaţi de inovare şi reprezentanţi ai mediului economic, astfel încât studenţii să fie mai pregătiţi pentru cerinţele pieţei muncii şi pentru a rezolva ei înşişi diverse probleme ale societăţii.

„Dincolo de ideea de a genera cunoaştere prin cercetare, dincolo de ideea de a-ţi pregăti bine absolvenţii ca să fie angajaţi după aceea pe piaţa muncii, dincolo de ideea de a transfera cunoaştere către firme, au apărut obiective noi. Adică, absolvenţii tăi trebuie să aibă un set antreprenorial, astfel încât să poată ei să genereze companii, să genereze diverse firme, să fie angajatori, dacă doresc să facă lucrul acesta şi, în acelaşi timp, universităţile nu doar să transfere cunoaştere către firme pe care după aceea s-o utilizeze, ci să rezolve şi universităţile probleme ale societăţii. Dar pentru asta este nevoie de o reformă în mediul academic. (…) Astfel de evenimente ne încurajează şi ne arată că lucrurile funcţionează bine. (…) Vom atrage bani din fonduri europene, din surse naţionale, este o misiune pentru UBB”, a declarat rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.

Evenimentul a adus împreună echipe de cercetare, start-up-uri studenţeşti din universitate, precum şi actori din ecosistemul regional de inovare: consultanţi în accesarea fondurilor de inovare, investitori şi mediul socio-economic. Ei au discutat despre eforturile pe care le întreprind pentru a creşte potenţialul comercial al cercetărilor şi ideilor inovatoare din UBB.

În cadrul evenimentului au fost prezentate, printre altele, cercetări realizate de către echipele de cercetare din UBB care fie au obţinut rezultate cu potenţial comercial, fie au dezvoltat un prototip pe baza acestor rezultate, start-up-uri iniţiate de studenţii UBB.

De asemenea, investitorii şi specialiştii în comercializarea rezultatelor cercetării au putut interacţiona cu cercetătorii şi studenţii UBB pentru identificarea oportunităţilor de transfer al rezultatelor cercetării spre industriile de profil.

INNOFair a inclus şi două workshopuri: „Oportunităţi de Finanţare’ (de tipul ‘ask me anything’) şi „Science Communication” (cu activităţi practice care să ajute participanţii să-şi îmbunătăţească aptitudinile de comunicare ştiinţifică).

INNOFair a fost organizat în cadrul proiectului INNOChange – Creşterea capacităţii de inovare pentru învăţământul superior (Innovation Capacity Building for Higher Education).

coral