Uniunea Europeană a autorizat luni preluarea de către compania japoneză Nippon Steel a US Steel, în valoare de 14,9 miliarde de dolari, atenuând îngrijorările legate de concurență în urma unei tranzacții care a atras opoziția politică în Statele Unite, transmite Reuters.

Foto: Facebook

Aprobarea de către Comisia Europeană era de așteptat să fie o formalitate, dar în SUA, acordul se confruntă cu rezistența din partea mai multor parlamentari îngrijorați de securitatea națională și a sindicatului U.S. Steel, care este îngrijorat de pierderea de locuri de muncă.

În timp ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că US Steel, cu sediul în Pennsylvania, ar trebui să rămână în proprietate națională, candidatul republican la cursa prezidențială, Donald Trump, a declarat că va bloca acordul dacă va fi ales.

Japonezii de la Nippon au încercat să răspundă îngrijorărilor oferindu-se să își mute sediul central din SUA în Pittsburgh, unde se află sediul US Steel, și promițând să onoreze toate acordurile în vigoare între U.S. Steel și United Steelworkers.

În decembrie, Nippon a încheiat un acord pentru a cumpăra producătorul emblematic de oțel, vechi de 122 de ani, învingând ofertanți rivali precum Cleveland-Cliffs, ArcelorMittal și Nucor.

Achiziția U.S. Steel va ajuta Nippon, al patrulea mare producător de oțel din lume, să se apropie de o capacitate globală de 100 de milioane de tone de oțel brut.

Săptămâna trecută, US Steel a declarat că Departamentul de Justiție a solicitat mai multe detalii despre fuziunea propusă, ca parte a unei analize antitrust.

În ciuda opoziției tot mai mari, o majoritate covârșitoare a acționarilor US Steel a votat în favoarea tranzacției în aprilie.

Compania se așteaptă acum ca tranzacția să fie încheiată în a doua jumătate a anului 2024, față de termenul anterior, care era între al doilea și al treilea trimestru.

Comisia Europeană a declarat luni că a autorizat tranzacția, având în vedere „pozițiile de piață limitate ale companiilor care rezultă din tranzacția propusă”.

Acțiunile US Steel au crescut cu 2% în tranzacțiile în această dimineață. Acestea au pierdut un sfert din valoarea lor până acum în acest an, din cauza zvonurile legate de vânzarea către compania Nipon Steel.