Evaluarea Națională 2020 a început luni, 15 iunie, cu examenul la Limba și literatura română, prima probă scrisă  a elevilor pentru admiterea la liceu. Elevii au trebuit să răspundă la mai multe cerințe în baza unui text dat, să demonstreze apartenența la genul epic și să redacteze o narațiune.

Profesoara de limba română Cristian Tunegaru a explicat în cadrul unui material video cum se rezolvau corect subiectele la limba română pe care elevii le-au primit la prima probă a Evaluării Naționale. Profesoara i-a îndemnat pe elevi să urmărească punctajul pentru a se putea evalua în primă fază.

Subiectele de la română pe care le-au avut de rezolvat în această dimineață candidații la Evaluarea națională 2020 au respectat structura subiectelor de examen din anii trecuți.

La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – “Zborul” de Sorin Titel.

La Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct.

La Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Într-o intervenția la Digi24, Cristina Tunegaru a precizat că textul propus pentru rezolvarea cerințelor a fost mai ușor de înțeles, adaptat capacității de înțelegere a copiilor de clasa a opta.

Cum se face evaluarea lucrărilor

Lucrările elevilor vor fi corectate de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate, pe baza baremului elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Profesorii nu provin din aceleaşi unităţi şcolare ca elevii arondati centrului de evaluare respectiv.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media aritmetică, iar rezultatul acestui calcul, cu două zecimale, va fi nota finală. Rezultatele vor fi afişate la sediul unităţii de învăţământ.

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea „externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit Metodologiei de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta. Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi „picate”, iar notele obținute de elevi contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). 

După prima probă, cea de Limbă română, miercuri, 17 iunie, elevii vor susține examenul la matematică.