Allen Weisselberg, fost director financiar al Organizaţiei Trump, a fost condamnat miercuri la cinci luni de închisoare pentru sperjur, după ce a recunoscut luna trecută că a minţit anchetatorii şi un judecător cu privire la operaţiunile şi situaţia financiară a fostului preşedinte al SUA Donald Trump, transmit agențiile de presă Reuters și Agerpres.

Fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Judecătoarea Laurie Peterson a pronunţat sentinţa într-o şedinţă a unei instanţe din districtul newyorkez Manhattan. Condamnarea corespunde celei pe care anunţase deja că o va impune, încă din 4 martie, când a avut loc audierea în cadrul căreia Weisselberg a declarat că este vinovat.

Este a doua oară când fostul colaborator apropiat al lui Trump ajunge după gratii, remarcă Reuters. În 2023, Weisselberg, în vârstă de 76 de ani, a fost închis trei luni în penitenciarul Rikers Island din New York, de asemenea după o recunoaştere a vinovăţiei. El a fost pedepsit pentru participarea la o schemă de fraudă fiscală practicată de Organizaţia Trump timp de 15 ani.

Acuzaţia de sperjur este legată de mărturia depusă de Weisselberg într-un dosar de fraudă civilă instrumentat de procurorul general al statului New York, Letitia James, împotriva lui Trump, a directorului financiar al organizaţiei acestuia şi a unor manageri din compania imobiliară a familiei Trump. Aceştia au fost acuzaţi de manipularea valorilor proprietăţilor imobiliare cu scopul de a înşela creditorii şi asiguratorii.

Weiselberg a declarat la 10 octombrie, la proces, că nu a fost implicat în evaluarea incorectă a locuinţei lui Trump din Manhattan. În declaraţiile financiare din 2015 şi 2016, miliardarul şi-a evaluat proprietatea respectivă la 327 de milioane de dolari, pe baza suprafeţei declarate de aproape 280 de metri pătraţi, adică de circa trei ori mai mult decât în realitate.

Weisselberg a lucrat pentru familia Trump timp de peste 50 de ani Biroul procurorului districtual Alvin Bragg din Manhattan, care a prezentat acuzaţiile împotriva lui Weisselberg, a afirmat că e-mailurile fostului director financiar arată că acesta acordase multă atenţie apartamentului respectiv.

Weisselberg a recunoscut şi că a minţit – în două depoziţii pentru biroul condus de James – despre rolul său în declaraţiile financiare ale lui Trump. Ancheta respectivă a dus la o amendă de 454 de milioane de dolari aplicată fostului preşedinte, pentru evaluarea frauduloasă a proprietăţilor.

Trump a făcut apel împotriva deciziei respective a judecătorului Arthur Engoron. Acelaşi magistrat a stabilit că Weisselberg trebuie să plătească 1,1 milioane de dolari, inclusiv dobânzi.

Weisselberg a lucrat pentru familia Trump timp de peste 50 de ani. Acordul său scris de recunoaştere a vinovăţiei nu precizează dacă va coopera cu biroul lui Bragg.