Un denunţător al Boeing a declarat în faţa unei comisii a Senatului american că producătorul de avioane exercită represalii împotriva angajaţilor care ridică probleme de siguranţă.

Sam Salehpour, inginer de calitate în cadrul companiei Boeing, a declarat că a fost certat de un manager ca răspuns la faptul că a pus la îndoială în mod repetat siguranţa avioanelor 777 şi 787, relatează Financial Times.

„Am ridicat aceste probleme timp de trei ani”, a declarat el în faţa comisiei permanente de investigaţii a Senatului, în cadrul unei audieri care a avut loc miercuri pentru a examina cultura de siguranţă a Boeing. „Am fost ignorat; mi s-a spus să nu creez întârzieri; mi s-a spus să tac din gură”.

Salehpour a fost invitat să depună mărturie în faţa Congresului după ce săptămâna trecută a făcut publice îngrijorările că modelul 787 ar putea suferi daune în timp, care ar putea provoca ruperea avionului. Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA investighează afirmaţiile sale.

„Există o cultură a faptului că, atunci când abordezi problemele de calitate . . eşti ameninţat”, a declarat Salehpour. „Tot ce încerc să spun este că sistemul trebuie schimbat”.

Constructorul de avioane are probleme economice şi juridice după un accident produs în ianuarie pe un avion Boeing 737 Max, când o uşă a căzut în timpul zborului. FAA şi Departamentul de Justiţie al SUA au lansat investigaţii.

Un raport preliminar al Consiliului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor a constatat că panoului uşii îi lipseau patru şuruburi menite să îl fixeze de fuselaj, iar un audit al FAA a descoperit „multiple cazuri” în care Boeing nu a reuşit să îndeplinească cerinţele de fabricaţie şi de control al calităţii.