Numărul pensionarilor care primesc sub 300 de euro, adică 1.400 de lei este de aproximativ 1.500.000, conform datelor de la Casa de Pensii consultate de Newsweek România. Dintre aceștia 1.100.000 de pensionari au indemnziația minimă.

În cazul lor, dacă au muncit 15 ani ori au vârsta de pensionare, statul le completează pensia contributivă cu o sumă de bani, astfel încât pensionarii să primească idnemnizația minimă care este de 1.280 de lei.

O situație delicată există în cazul celor peste 630.000 de pensionari din agricultură. Potrivit cifrelor oficiale, din totalul celor aproape 5.000.000 de pensionari, 632.361 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.

Pentru aceștia, statul contribuie cu aproape 600 de lei pentru ca ei să ajungă la pensia (indemnizația) minimă de 1.281 lei. Salariile au fost mici pentru cei care au muncit la CAP, iar unii nu erau plătiți în bani, ci în bunuri.

Multe ore au fost trecute ca suplimentare sau de weekend, iar aceste ore nu se iau în calcul și nu se vor lua nici la recalculare. E nevoie ca pensionarii să dovedească cu acte că au făcut aceste ore suplimentare.

De aceea, pensionarii din agricultură pot spera la o pensie mai mare la recalculare doar dacă au muncit mulți ani (peste 30 de ani) ca să primească puncte bonus, altfel, ei rămân cu pensia de azi.

Potrivit sursei citate, în urmă cu trei ani, ministrul Muncii de atunci, Raluca Turcan (actualul ministru al Culturii, dădea exemplul unui pensionar care, după aproape 30 de ani de muncă, are o pensie de doar 591 de lei.

„După 30 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei (astăzi punctul de pensie a crescut, iar pensia minimă e de 1.280 lei) cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, scria Raluca Turcan.

Newsweek a scris că un proiect de lege aflat în Senat are șanse mari să treacă și să mărească pensiile a jumătate de milion de români, fiind vorba de de pensionarii care au fost agricultori.

„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”, se arată în propunerea legislativă.

 

  coral