Senatorii de la PSD-PNL-UDMR au votat în plenul Senatului proiectul pensiilor speciale, în forma decisă luni în comisiile de specialitate. Legea a fost votată cu 79 de voturi „pentru” și 37 „împotrivă”.

Amendamentele propuse de USR, inclusiv de trecere pe contributivitate a tuturor pensiilor din România, au fost respinse cu majoritate de voturi.

La dezbaterile pentru proiect, parlamentarii USR au repus în discuție amendamentele votate în bloc și respinse luni în comisiile de specialitate, însă, din nou, au primit vot nefavorabil.

Din partea PSD, Radu Oprea a apărat legea pensiilor și le-a dat replica celor de la USR.

„Cei care vin astăzi să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus reforma pensiilor în PNRR noaptea ca hoții, fără ca nimeni să știe”, a spus Radu Oprea.

„Pensia premierului Nicolae Ciucă va scădea cu 550 de lei”

Senatorul Ștefan Pălărie a venit cu trei cravate și a explicat că toate acele cravate sunt pentru premierul Nicoale Ciucă.

„Dl Nicolae Ciucă își poartă o primă cravată pentru funcția de premier când câștigă 16.400 lei net. Problema este că mai are o cravată. Domnul Nicolae Ciucă este un pensionar de lux care primește 18.000 de lei pentru că faptul că a ieșit în condiții speciale din armată. Nu mai spun că a ieșit anticipat, spunând că «nu mai pot continua activitatea», dar vedem acum că e super capabil să conducă un Guvern”, a spus Ștefan Pălărie.

Senatorul Ștefan Pălărie a purtat trei cravate la gât la dezbaterile pentru legile speciale.

Senatorul USR a spus că prin impozitarea propusă de coaliția de guvernare, impozitul suplimentar pentru Nicolae Ciucă este de 550 de lei.

„Ce nu face legea aceasta? În primul rând, nu mută nicio pensie pe principiul contributivității pe principiul echității pentru toți cetățenii români în fața legii”, a mai declarat Ștefan Pălărie.

În replică, PNL-ul l-a apărat pe Nicolae Ciucă. Președinta Senatului, Alina Gorghiu, le-a spus celor prezenți că premierul a luptat în Afganistan, iar senatorul PNL Virgil Guran a spus că actualul premier a fost comandantul Armatei Române și a stat în teatrele de operațiuni.

„Cei care au pensii mai mari să știți că au stat în teatrele de operațiuni. Știți ce înseamnă terate de operațiuni în Afganistan? Înseamnă să stai într-un cort la 30-40 de grade, chiar 50 uneori, să stai departe de familie cîte 6 luni, un an și să vezi apoi că ți-au crescut copiii”, a spus Virgil Guran.

În plus, Guran a spus că pensia medie în Armată este de aproximativ 4.000 de lei și a propus organizarea unei tabere militare în care să meargă toți cei care vorbesc fără să fi făcut Armata.