Produsele care conţin cacao se vor scumpi mult mai mult decât au făcut-o deja. În lanţ, se vor scumpi ciocolata şi prăjiturile în întreaga lume. Preţurile s-ar putea chiar dubla.
Cotaţiile la cacao au crescut cu 47% în ultimul an pe fondul temerilor că evoluţiile meteo nefavorabile ar putea afecta recoltele din Coasta de Fildeş şi Ghana, care sunt responsabile pentru două treimi din livrările mondiale.
Fenomenul meteo El Nino ar putea agrava şi mai mult lucrurile. În plus, noile măsuri fiscale care sunt aşteptate să intre în vigoare în România vor aduce două noi lovituri: taxa pe zahăr şi taxa pe produse bio, dacă ciocolata va fi din astfel de sursă.
Marii producători de ciocolată au avertizat deja că există posibilitatea unor noi majorări de preţuri şi există semnale că preţurile mai mari afectează cererea din Europa şi până în Asia.
Pentru moment principala întrebare este cât de mare va fi cea mai importantă din cele două recolte anuale de boabe de cacao, în condiţiile în care recoltarea a început recent în Ghana şi urmează să demareze în Coasta de Fildeş. Estimările arată o diminuare a producţiei cu aproape o cincime comparativ cu cea de anul trecut.
Autorităţile din Coasta de Fildeş au majorat cu 11% preţurile pe care le vor primi cultivatorii de boabe de cacao, cu mult sub estimările acestora, care se aşteptau la o majorare de 44%. Cultivatorii din Ghana au primit însă o veste bună: autorităţile au majorat preţul de achiziţie cu 60%.
Recoltele africane de boabe de cacao sunt afectate şi de faptul că fermierii se confruntă cu costuri mai mari la îngrăşăminte şi pesticide. Mulţi trăiesc sub pragul sărăciei şi banii pe care îi primesc pentru recoltele lor sunt fixaţi de autorităţi, ceea ce înseamnă că nu beneficiază automat de cotaţiile la bursă.
Ciocolata este un produs de lux şi nu urmează întotdeauna corelaţia elastică dintre cerere şi preţuri. Însă, în cele din urmă, preţurile mai mari vor însemna mai puţini consumatori.