O rachetă SpaceX care transportă un satelit spion sud-coreean a decolat vineri din statul american California, la aproape două săptămâni după ce Coreea de Nord şi-a lansat propriul satelit de recunoaştere militară, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

O rachetă SpaceX care transportă un satelit spion sud-coreean a decolat din CaliforniaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Dacă va fi plasat cu succes pe orbită, satelitul sud-coreean va supraveghea activităţile militare ale Coreei de Nord, ţară ce dispune de arma nucleară. Coreea de Sud a mai avut anul acesta două încercări de a plasa pe orbită sateliţi de monitorizare militară, dar ambele au eşuat.

Noul satelit al Coreei de Sud a fost lansat de o rachetă Falcon 9, care a decolat de la baza Vandenberg din California. În cadrul aceleiaşi misiuni sunt transportaţi şi alţi sateliţi ai altor clienţi.

Coreea de Sud intenţionează ca până la sfârşitul anului 2025 să lanseze încă patru sateliţi.

Satelitul lansat vineri va fi plasat pe orbita terestră joasă şi va putea detecta la sol inclusiv obiecte cu o dimensiune de 30 de centimetri. Pentru a supraveghea activităţile militare ale Phenianului, Coreea de Sud s-a bazat până în prezent pe sateliţii spion ai SUA.

După lansarea satelitului nord-coreean Malligyong-1 săptămâna trecută, operaţiune despre care Seulul afirmă că a fost efectuată şi graţie ajutorului rusesc, Phenianul a susţinut că a reuşit de atunci cu ajutorul acestuia să observe situri majore în SUA şi Coreea de Sud, dar nu a publicat imagini.

coral