Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de vineri seară, că sunt necesare schimbări pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilizare al Ucrainei, ca parte a unei strategii generale de îmbunătăţire a poziţiei militare a ţării în războiul contra Rusiei ce durează de 21 de luni.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

În mesajul său video, Zelenski a declarat că la o şedinţă a comandamentului militar s-au discutat scenarii pentru a produce „rezultate concrete” pentru 2024 în condiţii de război, scrie News.ro.

„În special, aceasta se referă la problema mobilizării. Toată lumea din Ucraina înţelege că sunt necesare schimbări în acest domeniu”, a subliniat președintele Volodimir Zelenski. „Şi aceasta nu este doar o chestiune legată de numărul de oameni care pot fi mobilizaţi”, a spus el. „Este o chestiune de timp – pentru toţi cei care sunt în prezent în armată, pentru demobilizare şi pentru cei care se vor alătura armatei. Şi este o chestiune și de condiţii”, a explicat preşedintele.

Zelenski a spus că problemele trebuie să fie examinate de comandanţi şi de Ministerul Apărării pentru a fi prezentate Consiliului Suprem. „Au existat mai multe propuneri astăzi şi aştept soluţii cuprinzătoare”, a punctat el.

Chestiunea modificării şi perfecţionării procesului de mobilizare şi de recrutare pentru a îmbunătăţi perspectivele forţei de luptă a Ucrainei se află de ceva timp în discuţia publică, în condiţiile în care după aproape doi ani de război efectivele armatei ucrainene s-au împuţinat, iar în societate există o anumită oboseală şi o oarecare diminuare a entuziasmului.

Preşedintele a menţionat din nou subiectul fortificaţiilor, despre necesitatea cărora vorbise şi cu o seară înainte. „Le sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută să ne apărăm poziţiile prin construirea de fortificaţii şi prin minarea rutelor pe care ocupanţii încearcă să le folosească”, a spus Zelenski.

El a afirmat că se pregătesc cereri actualizate de achiziţii militare care să fie discutate cu partenerii. „Ne aşteaptă o săptămână importantă în ceea ce priveşte această comunicare”, a menţionat el.

Zelenski a mai spus că spionajul extern ucrainean a făcut o analiză referitoare la posibilele acţiuni ruseşti şi la situaţia internaţională de anul viitor. „Analizăm toate scenariile posibile şi trebuie să existe un scenariu propriu, ucrainean, pentru 2024. Operaţiuni specifice, cu o raţiune foarte specifică, care vor da Ucrainei rezultate foarte specifice”, a arătat Zelenski.

„Poporul este cel mai puternic atunci când crede în el însuşi şi îşi cunoaşte obiectivele”, a subliniat preşedintele în încheierea mesajului său.

At the meeting of the Staff today, there was a briefing by Ukraine’s Foreign Intelligence Service regarding Russia’s potential actions and international situation next year.

We are analyzing all possible scenarios, and there must be our own Ukrainian scenario for 2024. Specific… pic.twitter.com/zkFaeE5Bwd

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 1, 2023

  coral