News Flash:

Ce trebuie sa stii despre produsele afumate

29 Mai 2014
1349 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru a pastra savoarea alimentelor si a le nuanta gustul, gospodinele aleg sa afume produsele, in special preparatele din carne. Extrem de cautate in preajma sarbatorilor de iarna, produsele afumate au ajuns un deliciu ce nu lispeste de pe masa romanilor. O gama variata de produse afumate, preparate la cele mai inalte standarde de calitate, gasesti si pe rafturile magazinului Selgros. Pentru a vedea oferta de produse afumate, da click aici.

Trebuie sa ai mare grija atunci cand alegi produse afumate, ca acestea sa fie sanatoase, iar procesul de afumare sa fie corect facut.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii seama atunci cand alegi produse afumate.

Afumarea este modalitatea de pastrare a alimentelor care se utilizeaza pentru a spori gradul de conservabilitate al acestora si pentru a le imbunatati mirosul, gustul, culoarea si aroma.

Datorita compusilor organici existenti in fum, carnea si produsele afumate capata o serie de beneficii, printre care se numara si actiunea antioxidanta, actiunea de imbogatire a aromei produsului, de colorare a acestuia si actiunea bactericida indusa de fenolii si acizii fumului, in special asupra tulpinilor de Esherichia coli si Bacillus sp. Totodata prin afumare carnea primeste o culoare rosiatica, fiind mai frageda. PH-UL si cantitatea de nitrati ai alimentului, scad cu aproximativ 25%.

O afumare corecta se face cu lemne si rumegus din lemn de fag, stejar, carpen si intr-un spatiu plasat in afara incintei de afumare..Sursa de fum se plaseaza la 120-80 cm de instalatia de depozitare a produselor, fumul fiind condus de la foc printr-un sant acoperit printr-un tub. Instalatiile de afumare pot fi amenajate din butoaie de lemn, din tabla, tuburi de ciment sau confectionate din scanduri. Nu este recomandat ca pentru afumare sa se utilizeze produse din plastic sau cauciuc, deoarece acestea genereaza substante toxice. Nu este indicat nici rumegusul de plop, tei sau salcie, deoarece formeaza multa funingine.

Totodata, nu este bine sa se exagereze cu consumul de alimente afumate, pentru ca anumite substante din fum sunt toxice si pot fi cangerigene.

Procedee de afumare

Procesul de afumarea este in functie de temperatura fumului; cu cat este mai rece, cu atat se prelungeste durata de afumare. In general, afumarea unui produs se face intre 4-6 si 10 zile.

Daca se doreste obtinerea unor produse afumate foarte aromate este indicat ca in rumegusul folosit la afumare sa se adauge cimbru, frunze si ramuri de pin, lemn verde de salcie, ienupar, in proportie de 10-25%, la inceputul si sfarsitul procesului de afumare.

Selgros Cluj Napoca

Produse alimentare si nealimentare

Calea Someseni nr.8 Cluj Napoca,400388 , RO
 Tel: 0264 503 000
Fax 0264 503 199

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

afume carne produsele afumate selgros produse afumate afumarea lemne
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1431 (s) | 22 queries | Mysql time :0.050447 (s)