Sportivul Tibi Uşeriu mai are 150 de kilometri până la finalul cursei de la Cercul Polar, după patru zile de concurs, în care au mai rămas doar patru atleţi. In acest moment este pe locul doi, problemele cu stomacul persistă, iar la picior a suferit deja o degerătură.

Tibi Uşeriu le-a transmis susţinătorilor din ţară că, după patru zile de concurs, la Yukon Arctic, este pe locul al doilea, cursa fiind condusă de un elveţian.

„E frig, atât de frig încât fără foc simte că nu o mai scoate la capăt. Cum nu poate mânca aproape nimic, corpul nu mai are energie să se încălzească. Simte cum îi îngheaţă treptat şi la un moment dat trebuie să se oprească, altfel s-ar transforma într-un bloc de gheaţă. Când e pe un lac nu poate face foc, că nu-s lemne. Trebuie să-şi drămuiască cu înţelepciune resursele ca să ajungă la capătul lacului, unde poate face foc, aşa că tot timpul se uită cât mai are până la o padure”, scriu prietenii lui Tibi Uşeriu pe Facebook.

Sportivul român a ajuns în Carmacks şi a fost verificat de medici. A fost descoperită o mică degeratură pe un deget de la picior, însă sportivul român a fost lăsat să continue concursul.

„Zice că-i crâncen de frig. Nu ştim ce înseamnă asta, că nu avem cum, dar ştim că au mai rămas în cursă numai 4. Tibi e al doilea, după elveţian. Pe locurile 3 şi 4 sunt doi finalişti de la 6633, unul a fost pe locul 2 şi celălalt pe locul 3. Unul dintre ei are o degerătură şi se va decide în orele următoare dacă pleacă mai departe sau nu. Şi cam asta e tot, alţii nu au mai rămas”, mai spun susţinătorii lui Tibi Uşeriu.

Sportivul este în prezent la McCabe Creek şi se odihneşte, iar până la finalul cursei mai sunt 150 de kilometri, un traseu greu, cu multe urcări abrupte.

„Trebuie doar să termine cursa şi locul 2 e al lui. Stomacul din păcate nu îşi revine, aşa că la cum arată lucrurile acolo, tot ce ne dorim este să îl vedem sănătos la final”, mai spun prietenii sportivului.

Încă din a doua zi de concurs, sportivul român a spus că nu are forţă, pentru că are probleme cu stomacul şi nu poate mânca.

Anul trecut, Tibi Uşeriu a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, pentru că avea degerături.

Yukon Arctic Ultra 2020 se desfăşoară în perioada 30 ianuarie – 7 februarie. coral