Curtea de Apel Cluj a dat câștig de cauză Băncii Transilvania într-un litigiu cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) referitor la o amendă impusă în legătură cu calculul ratelor. Prin decizia sa, instanța a suspendat efectele ordinului emis de președintele ANPC, care impunea băncii să recalculeze ratele la credite.

La momentul aplicării amenzilor, ministrul Economiei, în subordinea căruia funcționează ANPC, a transmis că va analiza și va dispune măsurile care se impun în cazul în care instanța va da dreptate băncilor. Între timp, portofoliul a fost preluat de un alt ministru, la rotativa premierilor.

Curtea a admis cererea de suspendare formulată de Banca Transilvania în contradictoriu cu ANPC și președintele instituției în privința ordinului prin care băncile au fost obligate să elibereze noi scadențare la creditele în derulare și să ofere soluții ”optime” pentru reducerea gradului de îndatorare.

Instanța a dispus suspendarea Ordinului 424/23.05.2023 emis de președintele ANPC, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia Curții de Apel este executorie de drept și poate fi atacată cu recurs în 5 zile. Alte litigii pe aceeași speță au loc la Curtea de Apel București – pronunțarea pentru o parte dintre ele a fost amânată pentru 30 iunie.

Băncile din România au cerut recent în instanță anularea proceselor verbale de contravenție primite de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și suspendarea efectelor ordinului emis de președintele ANPC prin care ar fi obligate să emită noi grafice de rambursare pentru credite și să ia măsuri “optime” pentru reducerea gradului de îndatorare în cazul unor debitori, potrivit profit.ro

ANPC a sancționat, luna trecută, 19 bănci pentru ”acțiuni înșelătoare” privind caracteristicile principale ale produselor de creditare. BRD, BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, ING Bank, Alpha Bank, OTP Bank, First Bank și Credit Europe Bank au solicitat la judecătorie anularea proceselor verbale de contravenție emise de ANPC în 15 mai.

Acest litigii nu au primit încă termen și probabil va dura ani până vor primi decizii definitive. Este posibil ca și celelalte bănci să fi contestat procesele verbale și dosarele să nu apară pe portalul instanțelor, arată sursa citată.

 

coral