Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie aberantă în procesul fostului medic șef de la UPU Cluj, Adela Golea. Judecătorii ÎCCJ au stabilit că șoferii băuți aduși de poliție pentru prelevarea de probe reprezintă ”urgențe medicale” în detrimentul, spre exemplu, al unui pacient cu răni grave sau a unei victime care a suferit abuzuri fizice! Problema majoră constă în faptul că decizia judecătorilor are grad de generalizare cu impact direct în activitatea secțiilor UPU din țară.

În urmă cu doi ani, fostul medic șef de la UPU Cluj, Adela Golea, a decis să nu mai considere drept urgențe situațiile în care polițiștii rutieriști clujeni veneau cu șoferi aflați în stare de ebrietate pentru prelevarea de probe necesare deschiderea unui dosar de cercetare penală. Decizia a fost luată pentru a decongestiona fluxul de pacienți de la UPU Cluj și de a trata cu prioritate adevăratele urgențe medicale.

Hotărârea i-a inflamat pe polițiști, care s-au văzut puși în situația de a scăpa de sub control modalitatea în care sunt acuzați șoferii prinși băuți, așa că medicul clujean s-a pricopsit cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. După ce a fost trimisă în judecată și a trecut prin toate etapele procesuale, Golea a fost condamnată la un an și 6 luni cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile în folosul comunității pentru instigare la abuz în serviciu și favorizarea infractorului.

CITEȘTE ȘI:

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean Cluj, a fost condamnat la un an și nouă luni, cu suspendare

Însă, adevărata problemă vine în urma hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție care, prin decizia 237/RC/2020, emisă spre finele anului trecut, a respins recursul în care Golea contesta soluția de condamnare emisă de Curtea de Apel Cluj. Prin această decizie, magistrații au stabilit că șoferii beți aduși de poliție pentru prelevarea probelor de sânge necesare stabilirii alcoolemiei reprezintă ”urgențe medicale”.

”Este singura dată când am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță.  Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână. Dacă aș avea cu zece ani mai puțin, nu m-aș uita în spate. Nu pentru bani, nu pentru poziție, ci pentru că aș vrea să mă simt siguranță și respectată. Îmi pare foarte rău, nu credeam că voi trece prin așa ceva vreodată. Despre decizie instanței nu pot să fac comentarii, fiindcă nu trebuia niciodată să se ajungă aici. E o bătaie de joc”, a declarat Adela Golea după aflarea sentinței date de judecătorii clujeni, informează Gazeta de Cluj.