Ministrul de Finante, Florin Citu, a vorbit despre cheltuielile din aparatul bugetar care ar trebui reevaluate pentru a lua o decizie in legatura cu marirea pensiilor si a alocatiilor. Ministrul a evitat sa dea un raspuns clar cand a fost intrebat despre aceste mariri de mult promise.

Ce spune Ministrul de Finante despre marirea pensiilor si a alocatiilor

    „Inseamna presiune pe buget si da, va trebui sa luam cateva decizii importante in ceea ce priveste cheltuielile pentru tot anul. Nu pot sa va spun acum care sunt acele categorii de cheltuieli, pentru ca analiza este in curs”, a declarat ministrul Florin Citu, la Digi24.

Ministrul a precizat ca deficitul bugetar pentru anul in curs creste semnificativ din pricina tuturor masurilor luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus.

    „Rolul este de a ne asigura ca oamenii primesc ajutoare, pensii, salarii, dar nu va fi usor si e necesara o reevaluare a intregului buget pe tot anul”, a declarat Florin Citu, luni, la finalul sedintei de guvern.

Ministrul a explicat la Digi24 ce presupune de fapt reevaluarea bugetara.

    „Ne vom uita daca in cheltuielile pe care le avem anul acesta exista cheltuieli neesentiale, la care putem sa renuntam si sa mai reducem din presiunea asupra bugetului. Asta pe de o parte. Dar in acelasi timp, ne uitam si la capitolele importante din bugetul de cheltuieli, unde putem sa amanam o parte din cheltuieli pentru anul viitor. Cum vom avea aceasta analiza, vom iesi cu ea, sper ori la momentul rectificarii, ori imediat dupa”, a spus Florin Citu.

Florin Citu a evitat sa dea un raspuns clar atunci cand a fost intrebat despre marirea pensiilor si a alocatiilor care era prevazuta in a doua jumatate a acestui an.  Ministrul a precizat ca acestea erau prevazute in bugetul initial, dar trebuie luata in considerare si executia bugetara.

    „Cand am inceput anul, bineinteles ca am alocat bani in buget (pentru pensii si alocatii marite – n.r.). De fiecare data, am spus insa ca depinde de executia bugetara. Tot timpul trebuie sa ne uitam atent la executia bugetara si vedem concluziile dupa aceea. Dar ne uitam la toate cheltuielile din buget, toate grupele mari de cheltuieli.

    Daca dupa primele doua luni executia bugetara arata foarte bine, va spun ca in acest moment, in martie, deja vedem impactul crizei, cu venituri mai mici, cheltuielile crescute, iar la rectificarea bugetara va spun ca avem o crestere semnificativa a cheltuielilor, vom aloca in plus un miliard de lei doar pentru concediile medicale, o suma semnificativa pentru somaj tehnic, peste 7 miliarde de lei, si mai avem si alte cheltuieli pentru ajutor social, asta inseamna ca vom cheltui foarte mult, in timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ, deficitul bugetar creste, estimarea pentru tot anul creste, ceea ce inseamna ca si necesarul de finantare creste”, a aratat ministrul de finante. coral