Dacia ar putea ajunge pe mâna chinezilor de la Geely. Șeful sindicatului de la Mioveni: „Chiar acum se negociază” De Daniel Ionașcu, Miercuri, 12 octombrie 2022, 13:56. Ultimul update Miercuri, 12 octombrie 2022, 16:47 SALVEAZĂ ARTICOL Constructorul chinez Geely, care deține în Europa producătorul suedez Volvo, ar putea prelua o deținere „semnificativă și potențial de control” la unitatea de motoare termice a Renault, a scris, marți, Reuters.

Constructorul chinez Geely, care deține în Europa producătorul suedez Volvo, ar putea prelua o deținere „semnificativă și potențial de control” la unitatea de motoare termice a Renault, a scris, marți, Reuters.

Acest lucru ar putea aduce chinezii indirect la Dacia, deoarece constructorul de la Mioveni este inclus în divizia de motoare cu ardere internă a Renault. Cotă de control înseamnă o deținere a cel puțin 51% din drepturile de vot în adunarea generală a acționarilor. Separare pentru dezvoltare Grupul francez vrea să separe divizia de motoare termice de divizia de mașini electrice și are planuri diferite pentru fiecare.

La divizia cu motoare clasice, Renault vrea aducerea de noi acționari care să suporte la comun costurile de dezvoltare. Luca de Meo, directorul executiv al Renault, a fost întrebat marți despre discuțiile avute cu grupul chinez Geely, în cadrul unei vizite efectuate în Coreea de Sud.

„Acesta este genul de sector sau industrie unde ai nevoie să modifici mărimea pentru a avea sinergii și pentru a reduce costul pentru utilizatori. Este un proiect care există pentru a proiecta mașinile noastre pe combustie internă în viitor. Avem nevoie de un partener pentru a face asta și facem asta”, a spus De Meo în Seul.

Precedentul coreean

Grupul Geely este deja partener cu Renault în cadrul subsidiarei sale din Coreea de Sud, după ce francezii au vândut în luna mai un pachet de 34% din filială către Geely.

 Unitatea coreeană a anunțat că va investi 873 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de modele electrice în următorii șase ani.

Cine este Geely

Geely deține deja în Europa constructorul suedez Volvo și o serie de producători mai mici, respectiv Lotus și Polestar. De asemenea, deține 9,7% din acțiunile constructorului german de lux Mercedes.

Fondat de către miliardarul Li Shufu, Geely este al șaptea constructor chinez ca vânzări și este cunoscut pentru colaborările cu mărci străine. Conform topului Fortune 500, Geely a avut în ultimul an fiscal venituri totale de 55,8 miliarde de dolari și un profit net de 1,47 miliarde de dolari.
Citeşte întreaga ştire: Dacia ar putea ajunge pe mâna chinezilor de la Geely. Șeful sindicatului de la Mioveni: „Chiar acum se negociază”