Se pregătesc schimbări majore la învăţământul de gimnaziu. În noile planuri-cadru pregătite de Ministerul Educației s-ar putea aplica de luna viitoare variantele: fără note din toamnă la Religie, Muzică, Desen și Sport, sau eliminarea materiilor Educație tehnologică și Dezvoltare personală.

Pentru clasele V-VIII sunt pregătite în prezent de Ministerul Educației, tăieri de ore și eliminări de materii. Ministerul este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu.

Grupul de lucru al Ministerului Educației care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII, spun sursele Edupedu.ro.

În prima variantă, marile noutăți sunt eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport, dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii (copiii vor alege ce materie din cele 2 studiază în fiecare an), eliminarea cu totul a materiilor “Consilierea și dezvoltarea personală” (care intră în dirigenție) și “Educația tehnologică”.

Varianta a doua de plan-cadru aflată în lucru la Minister prevede renunţarea la materia “Limba latină”. Tot în varianta 2 sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.

Marea noutate o reprezintă eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport. Copiii nu vor mai primi note la aceste discpline, ci calificative. “Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului.

Religia se păstrează ca disciplină obligatorie fără să piardă nici o oră începând din clasa pregătitoare.