Primarul general Gabriela Firea afirma ca nu are cum sa fie de acord cu scoaterea bucurestenilor de peste 65 de ani de acasa si transferul in carantina pentru ca nu ar fi ”uman”.

Firea afirma, insa, ca exista si un motiv practic: sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani cu buletin de Bucuresti si 20.000 de locuri de cazare. ”Riscam sa-i imbolnavim de inima pe cei pe care vrem sa-i aparam de corona”, a scris Firea pe Facebook.

”In Capitala sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani cu buletin de Bucuresti. Alte cateva zeci de mii cu acte de identitate in alte judete ale tarii. Bunici care isi cresc nepotii bucuresteni, de regula. In Capitala sunt aproximativ 20.000 de locuri de cazare in 114 hoteluri. Si din acest punct de vedere, al imposibilitatii practice, nu as fi avut cum sa fiu de acord cu scoaterea bucurestenilor de peste 65 de ani de acasa si transferul acestora in carantina, la hotel. Acesta este doar un motiv tehnic”, a scris, marti, Gabriela Firea pe Facebook.

Potrivit acesteia, ”cel mai important este motivul  uman si de confort psihic”.

”Cu o igiena personala atenta si cu o renuntare la vizite, socializari, cu iesiri scurte doar pentru cumparaturi, cu protectie (masca, manusi), distanta sociala etc, se pot obtine aceleasi rezultate ca si in carantina. Stim bine ca si carantina presupune riscurile sale. Practic, suta la suta nu este nimeni si nicaieri ferit complet de contaminare. Nu ne putem ascunde toti in medii sterilizate. Nu stiu cine a venit cu ideea carantinei la hotel a persoanelor de peste 65 de ani si cand, in ce luna. Circula niste informatii dar nu stim cat sunt de veridice. Ceea ce vreau sa spun este ca nu am fost consultata si nici informata despre o astfel de masura. Ma vad nevoita sa fac aceasta precizare pentru ca am primit foarte multe mesaje in ultimele doua zile pe acest subiect”, a mai scris Firea.

”Tragem o concluzie din spaima acestor zile, cauzata de expunerea publica a scenariului aproape apocaliptic al carantinarii tuturor persoanelor de peste 65 de ani, a la longue: mai multa atentie la informatiile cu impact social imens nu ar strica. Riscam sa-i imbolnavim de inima pe cei pe care vrem sa-i aparam de corona! Stresul, anxietatea, spaima sunt la fel de periculoase ca un virus fara vaccin! Provoaca scaderea imunitatii, depresia, imbolnavirea”, a mai scris primarul general.

Gabriela Firea considera ca doar intr-un fel se ”poate iesi din acest razboi de tip nou: testare extinsa alaturi de masuri de igiena personala si comunitara, protectia cadrelor medicale, dotarea spitalelor si pregatirea treptata, precauta, din iunie, de revenirea la normalitate”.