Președintele Klaus Iohannis a atras atenția marți ca certificatul de vaccinare anti-Covid-19 să nu fie folosit în scop discriminatoriu ori pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Șeful statului a dezvăluit cum se așteaptă să fie întrebuințat acest document în România și în celelalte țări europene, în contextul în care pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit.

Klaus Iohannis, despre certificatul de vaccinare anti-Covid-19

Președintele a clarificat că nu a demonstrat reticență față de existența certificatului de vaccinare anti-Covid-19, ci față de un pașaport ce ar împărți oamenii în două categorii intre care doar una ar putea merge în concediu în afara țării.

”Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a spus șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit despre cum ar trebui să fie folosit certificatul de vaccinare anti-Covid-19, din punctul său de vedere. Președintele consideră că documentul ar putea fi întrebuințat exclusiv în scopuri medicale, pentru a evita carantina în țările europene ce impun acest lucru persoanelor nevaccinate.

”Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, asigurări pentru persoanele nevaccinate

Mai mult, președintele Klaus Iohannis le-a dat asigurări persoanelor nevaccinate anti-Covid-19 că vor putea călători în alte țări europene chiar și fără acest certificat de imunizare. Însă, acești oameni vor trebui să respecte regulile impuse de fiecare stat în parte referitoare la limitarea răspândirii coronavirusului.

”Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.