Curtea de Apel Cluj a majorat pedeapsa primită de Boc Ioan Alexandru, nepotul primarului Municipiului Cluj Napoca. Inițial, Judecătoria Turda i-a dat o pedeapsă care seamănă mai mult cu o mustrare, după ce Alexandru Boc l-a amenințat cu moartea pe judecătorul Alexandru Tiliciu.  Ioan Alexandru Boc a lucrat la Regia Autonomă de Termoficare (RAT), în 2006. Acesta ar fi primit atunci un salariu mai mare decât al altor angajați, dar și un premiu. Din acest motiv, în 2007, Emil Boc era acuzat de sindicaliștii din RAT de nepotisme.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis să anuleze mare parte din sentința dată de Judecătoria Turda în procesul în care Alexandru Boc l-a amenințat cu moartea pe judecătorul Alexandru Tiliciu.

”Admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda împotriva Sentinţei penale nr. 548/2021 din data de 22 decembrie 2021, pronunţată de către Judecătoria Turda în dosar nr. 5294/328/2021, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul netemeinicei stabiliri a stării de fapt, a duratei pedepsei principale aplicate inculpatului Boc Ioan Alexandru pentru infracţiunea dedusă judecăţii, al nelegalei reţineri în cauză a prevederilor art. 396 alin. 10 C.proc.pen., şi rejudecând cauza în aceste limite:

Constată că infracţiunea de ultraj judiciar (…) comisă de inculpatul B.I.A. şi dedusă judecăţii în cauză, vizează şi acte de ameninţare cu moartea la adresa persoanei vătămate Tiliciu Alexandru. (…) Majorează pedeapsa de 6 luni închisoare aplicată inculpatului B.I.A. pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj judiciar (…) la 1 an închisoare.

Menţine pedepsele complementare şi accesorii aplicate prin sentinţa apelată pentru infracţiunea comisă, precum şi dispoziţiile referitoare la constatarea concursului de infracţiuni şi anularea beneficiului suspendării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 5 luni şi 10 zile închisoare şi amendă penală în cuantum de 4500 lei (…) Dispune suspendarea executării pedepsei principale rezultante a închisorii sub supraveghere şi se va stabili un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor (…).

Se menţin măsurile şi obligaţiile de supraveghere stabilite prin sentinţa apelată. (…) interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a comunica cu părţile civile O.M.A., P.D.I., Ţ.M. şi persoană vătămată T.A. sau cu membri de familie ai acestora ori de a se apropia de aceştia precum şi dreptul de a se apropia de locuinţa sau de locul de muncă ale părţilor civile O.M.A., P.D.I. , Ţ.M şi persoanei vătămate T.A. pe o perioadă de 4 ani (în acest din urmă caz se are în vedere biroul unde efectiv lucrează persoana vătămată T.A. şi nu sediul instanţei unde îşi desfăşoară activitatea). (…) Definitivă.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Dacă nu l-ar fi chemat ”Boc” ar fi înfundat pușcăria pentru că a amenințat un judecător

La data de 24.04.2019, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca cu nr. 21970/211/2019 și a fost repartizat completului P9, titularul acestuia fiind judecătorul Alexandru Tiliciu. În calitate de judecător de cameră preliminară a verificat legalitatea și temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispusă în faza de urmărire penală a lui Ioan Alexandru Boc, context în care a respins cererea de revocare formulată de avocatul inculpatului și a constatat temeinicia și legalitatea măsurii preventive, arată Gazeta de Cluj.

Nemulțumit de soluția emisă, în noaptea de 17 spre 18 decembrie 2019, Ioan Alexandru Boc a expediat de pe adresa sa de e-mail mai multe mesaje pe adresa de corespondență a Judecătoriei Cluj-Napoca, care în ziua următoare au fost listate de către grefieri și depuse la dosarul asociat nr. 21970/211/2019/a1.3, având ca obiect verificarea măsurii preventive ajungând la cunoștința judecătorului Alexandru Tiliciu.

„La data de 18.12.2019, Boc Ioan Alexandru l-a amenințat pe judecătorul persoană vătămată Tiliciu Alexandru, în scop de intimidare și de răzbunare în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în concret, în contextul în care Boc Ioan Alexandru, domiciliat în municipiul Cluj-Napoca, era judecat sub control judiciar în dosarul privind săvârșirea infracțiunilor de distrugere, hărțuire, amenințare și ultraj judiciar (…)”, se arată în documentele cuprinse la dosar.

În cadrul aceluiași dosar, se regăsesc nu mai puțin de 17 mesaje de amenințare cu acte de violență și cu moartea trimise de nepotul lui Emil Boc către Judecătoria Cluj-Napoca.

Redăm mai jos câteva mesaje care în ochii magistraților de la Judecătoria Turda nu fac obiectul unor amenințări cu moartea:

„De ce pi**a mamii lui Tiliciu mi s-a prelungit controlul judiciar când eu ieri am trecut de 3 ori pe lângă Melinda Țuțu și nu i-am luat gâtul deși o puteam face în mai puțin de o secundă?”.

„Să te duci Tiliciule în p***a mătii acasă în Hunedoara…să judeci acolo incompetentule…și c**atule ce ești”

„Căpușe de bani publici ce merită strivite…asta sunteți. Hai, băgați-mă la închisoare, nemernicilor…criminalilor… și jegoșilor ce sunteți”.

„De Tiliciu Alexandu va fi vai și amar de capul lui. Izolat în Hunedoara va fi. Până va muri. Poate va fi și el exponat de ceară la Muzeul Antipa precum Melinda Țuțu.”

„Nu sunt singurul ce ar putea în mai puțin de o secundă pune pe offline pe cineva”.

„Vă omor”, „Vă omor”, „Văăăăă omor”

Potrivit anchetatorilor, problemele cu Boc au început de când acesta a lansat platforma Digital Democracy și începea să folosească resursele și materialele din Pro Xpert Consulting SRL în favoarea noii sale afaceri. Mai mult, cei doi coasociați i-ar fi ascuns lui Ioan Alexandru Boc că organizează un team building și la momentul în care Daniela Ioana Petric i-ar fi trimis un mesaj în care își crea scuze că i-a ascuns acest lucru, Boc și-a ieșit din minți și a început să distrugă sediul firmei. Pe fondul neînțelegerilor cu Mircea Andrei Oprean și Daniela Ioana Petric, coasociații săi de la firma Pro Xpert Consulting SRL, societate comercială din Cluj-Napoca specializată pe consultanță în domeniul fondurilor europene și a achizițiilor publice, Ioan Alexandru Boc a distrus două unități centrale de calculator, trei monitoare, două birouri, două telefoane mobile, două scaune și o ștampilă, bunuri aparținând societății, cauzând un prejudiciu în valoare de 3695 de lei.

„Duminică eu i-am dat un mesaj lui Boc prin care îl anunțam despre ieșirea noastră și prin care îmi ceream și scuze pentru faptul că nu îi spusesem că voi pleca în team-building. După acel moment, am constatat că efectiv a început o nebunie, în acea zi Boc s-a deplasat la sediul firmei și a distrus mai multe bunuri, pe măsură ce făcea acest lucru el trimițându-ne și fotografii. În acele condiții am plecat din Moldovenești spre Cluj-Napoca, în timp ce ne deplasam, noi anunțând și organele de poliție, fapt pentru care atunci când am ajuns în Cluj-Napoca, ne-am deplasat la sediul firmei împreună cu polițiștii, în acel loc fiind identificat Boc, care ulterior a fost condus la poliție”, susținea Daniela Ioana Petric.

Fotografiile în care Ioan Alexandru Boc își arăta isprava au fost însoțite de o serie de amenințări cu moartea. „Astfel, după ce persoana vătămată Petric Daniela Ioana îi expediază un mesaj inculpatului în care îi comunică plecarea în team – building, iar ulterior încearcă să îl calmeze și îl imploră să nu distrugă bunurile societății, acesta îi răspunde cu mesajele: „Vă omor”, „Vă omor”, „Văăăăă omor”, „Vă aștept la prox”, „vă omor”, „M-ați distrus, vă omor”, toate aceste mesaje fiind urmate și de fotografii trimise de inculpat, în care sunt redate bunurile distruse”, se arată la dosar.

A urmat un alt șir de amenințări în data de 28 respectiv 29 octombrie 2017, când Ioan Alexandru Boc i-a trimis mai multe mesaje de amenințare lui Mircea Andrei Oprean: „știi că data viitoare când te mai pui cu mine va plânge mă-ta?”, „Te aștept jigodie”, „De amu a plânge mă-ta”, „Darkness triumph?! :))) Îmi sugi tu p**a acuma”, „O sa mă focusez să plângă mă-ta”.

Nepotul amenințător

Nepotul lui Emil Boc a încercat să dizolve societatea Pro Xpert Consulting SRL, chemându-i în judecată pe Mircea Andrei Oprean și Daniela Ioana Petric, dând naștere dosarului  806/1285/2018 de pe rolul Tribunalului Comercial Cluj. Mircea Andrei Oprean, Daniela Ioana Petric și societatea Pro Xpert Consulting SRL erau reprezentanți în instanță de avocata Melinda Țuțu din cadrul Baroului Cluj, iar acest motiv l-a determinat pe Boc să își îndrepte furia și către Melinda Țuțu, țrimițându-i și ei o serie de mesaje de amenințare în perioada 13.02.2019 – 22.06.2019.