Doi proxeneți de etnie romă din Giurgiu au ajuns la stabor, tribunalul romilor, cerând să stabilească care din ei are dreptul de proprietate asupra unei tinere forțate să se prostitueze.

Cel care a pierdut procesul a fost obligat să plătească și o despăgubire de 2.500 de euro. Asta l-a nemulțumit și așa a ajuns să facă plângere împotriva celuilalt la DIICOT. Așa a început o anchetă complexă care a dus la destructurarea uneia dintre cele mai cunoscute grupări de crimă organizată din Giurgiu, clanul Didilă, relatează ziare.com.

O grupare care, potrivit anchetatorilor, avea „afaceri” pe linie de proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor în Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia.

Liderul grupării ar fi recrutat tinere din medii defavorizate, prin metoda loverboy, pentru a le plasa în vederea practicării prostituției pe teritoriul mai multor state europene, lăsându-le în grija legăturilor infracționale pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului, în vederea obținerii de sume mari de bani.

O metodă prin care tânăra cade în capcană iubirii, iar din dragoste pentru bărbat acceptă să se prostitueze. Totul pentru un viitor fericit, să aibă bani pentru casă, mașină, copii și viață liniștită. Când își dă seama că este păcălită, este prea târziu. Dacă vrea să plece, femeia este bătută/șantajată și forțată să se prostitueze în continuare.

Gruparea s-ar fi ocupat și cu contrabandă cu bijuterii din aur, pe care interlopii le aduceau din Turcia și le comercializau într-un magazin din Giurgiu.

Polițist cercetat pentru mită

Mai mulți membri ai clanului au fost reținuți săptămâna trecută de procurorii DIICOT, fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, trafic de migranți, proxenetism, contrabandă, instigare la contrabandă, șantaj, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat și dare de mită.

Printre aceștia și liderii clanului: Ciprian Didila, Cristina Iulia Manole, zisă Maia, Cătălin Didila, zis Directoru', Marius Simion, (fost Didila), zis Banghiu sau Mario, Ionel Marcu, zis John sau Chioru' etc.

Din actele anchetei a reieșit că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat au fost condamnați în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane.

În dosar este cercetat și un polițist de frontieră, subinspectorul Adrian-Dorin Donțu, pentru favorizarea făptuitorului, luare de mită și divulgarea informațiilor secret de serviciu.

În față anchetatorilor, cei implicați în acest caz au negat acuzățiile.

Arsenalul și mașinile de lux

În urmă perchezițiilor efectuate în România în acest caz au fost ridicate și indisponibilizare sumele de 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum și 8 autoturisme de lux, o autoutilitară și 6 ceasuri.

De asemenea, au fost depistate 4 pistoale cu muniție cu bilă și gaz, o pușcă cu aer comprimat – calibru 5,5, 23 de cartușe, 2 cutii de muniție cu bile metalice, 2 macete, o sabie tip samurai, mai multe cuțite.

La percheziția din Marea Britanie au fost identificate două femei exploatate de către membrii grupării.

Cum a început ancheta

După cum spuneam, totul a început în decembrie 2018, moment în care un proxenet din Girgiu, rivalul lui Ciprian Didila, nemulțumit că a pierdut procesul în fața judecătorilor rromi, s-a dus la DIICOT și a făcut un denunț explicit.

Era vorba de o tânăra care până în 2018 s-ar fi prostituat pentru Ciprian Didilă, apoi l-ar fi părăsit pe acesta în favoarea noului protector cu care a plecat în Austria și Germania. Didilă ar fi sesizat staborul cu acest caz, iar judecătorii romi au decis că rivalul să-i plătească despăgubiri pentru pierderea suferită. Suma de 2.500 de lire sterline.

coral