Decizia SUA de a trimite sisteme de rachetă avansate Ucrainei pentru a avea mai multă precizie asupra inamicului a stârnit multă furie și indignare în rândul Rusiei, care a avertizat că această acțiune poate atrage consecințe grave asupra întregii lumi. În replica, SUA a venit cu un răspuns categoric pentru Rusia, subliniind care este adevărata sa poziție în acest război.

Rusia, amenințare directă cu un război cu NATO

Ucraina a solicitat în repetate rânduri ajutoare care să cuprindă arme grele, precum sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, motivând cu faptul că, aceasta este singura cale de a se apăra împotriva inamicului, care atacă sub aceeași formă.

Inițial, Joe Biden a venit cu un răspuns negativ la această solicitare, decizie care a mulțumit oficialii Rusiei. La scurt timp, SUA a anunțat că va trimite sisteme avansate de lansatoare de rachete, cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, ci doar pentru a-și apăra țara, arată impact.ro

De asemenea, Casa Albă a anunțat că nu este vorba de sisteme cu rază lungă de acțiune, adică de sute de kilometrii, având autonomie de maxim 80 kilometri.

Ca răspuns la decizia luată de SUA, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că Moscova consideră „extrem de negativ” ajutorul militar american acordat Ucrainei, acest fapt crescând riscul unei confruntări directe cu NATO.

„Încercările de a prezenta decizia ca un element de `autocontrol` sunt inutile. Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o pompare intenționată de arme în regimul de la Kiev este un lucru evident.”, a transmis Serghei Riabkov.

La rândul său, Volodimir Zelenski a dat asigurări că nu va ataca Rusia, scopul luptei ucrainenilor fiind acela de a-și apăra țara.

„Nu suntem interesați de FederaȚia Rusă. Nu luptăm pe teritoriul lor, asa cum fac ei cu noi”, a declarat Zelenski pentru Newsmax, potrivit BBC.

Reacția SUA după ce a fost amenințată de Rusia

Replica unei amenințări directe cu un posibil conflict nu a întârziat să apară, astfel că SUA a transmis Rusiei că este conștientă de riscurile existente pentru fiecare decizie luată. Chiar și așa, Rusia nu este în măsură să decidă ce tip de ajutoare poate trimite SUA în Ucraina.

Totodată, subsecretarul pentru Politică al Departamentului Apărării, dr. Colin Khal, a transmis că SUA nu dorește să intre într-un conflict cu SUA și nici să dea naștere unui conflict și mai mare în Ucraina.

„Președintele Biden a spus clar că nu avem intenția de a intra în conflict direct cu Rusia. Nu avem ca interes extinderea conflictului Ucraina la un conflict mai larg sau să evolueze în al Treilea Război Mondial, așa că am fost conștienți de asta, dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor”, a spus Kahl, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon. coral