Se discuta din ce in ce mai mult despre o eventuala relaxare a masurilor restrictive impuse de criza coronavirusului care afecteaza si Romania, desi starea de urgenta a fost prelungita cu inca 30 de zile. Si, in functie de evolutia evenimentelor, din punct de vedere medical si nu numai, aceasta stare de urgenta ar putea fi prelungita in continuare.

Printre cei care au abordat acest subiect al unei relaxari graduale a restrictiilor se numara si profesorul Alexandru Rafila, acesta referindu-se, in primul rand, la copii si la varstnici. Dar specialistul avanseaza si o posibila data la care Romania ar putea relaxa masurile restrictive, fiind vorba despre 15 mai. Este ”o data rezonabila”, transmite microbiologul.

„Cred ca si in Romania trebuie gandita o astfel de masura, probabil ca nu tot din 27 aprilie, pentru ca, stiti, evolutia epidemiei in tara noastra are un decalaj de circa 3 saptamani fata de Spania, 2-3 saptamani, probabil ca 15 mai este o data mai rezonabila pentru Romania, dar cred ca acest tip de gandire este unul corect”, considera Alexandru Rafila.

Dar trebuie sa existe un calendar ”clar si articulat” daca se iau in calcul astfel de masuri de relaxare, mai ales in ceea ce priveste economia nationala. Iar profesorul Alexandru Rafila lanseaza si un avertisment. „Indiferent de tipul de masuri care sunt luate in momentul de fata, trebuie sa ne gandim la un calendar clar si articulat in ceea ce priveste revenirea la o viata normala mai ales in domeniul economic. Am auzit tot felul de teorii cum ar fi: sa stam 12 saptamani inchisi in casa, fara ca vreo activitate economica sa se desfasoare. Imi pare rau, dar acest lucru este profund distructiv. Nu face altceva decat sa duca la imposibilitatea functionarii sistemelor de sanatate. Dupa o astfel de decizie, nu va mai exista nimic! Niciun fel de sistem de sanatate! Pentru ca sistemele de sanatate functioneaza intr-o societate guvernanta de principii economice. Autonomia acestora, in lipsa suportului economic, este o utopie!”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit DC News.

Alexandru Rafila: ”Sa ne gandim un pic si la persoanele varstnice”

Alexandru Rafila spune ca persoanele in varsta trebuie incurajate sa faca miscare, in pofida tuturor restrictiilor impuse de criza coronavirusului, iar o astfel de activitate ar putea avea loc in timpul serii, atunci cand circulatia este redusa. Prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei face ca masurile restrictive sa fie mentinute inca 30 de zile, iar lipsa de miscare este un factor de stres care trebuie luat in considerare, atat in ceea ce ii priveste pe copii, cat si atunci cand discutam despre persoanele in varsta.

„Copiii, sigur, in timpul zilei trebuie cumva sa iasa, sa se joace, sa alerge, sa faca miscare, dar probabil ca trebuie sa ne gandim un pic si la persoanele varstnice, care sa fie incurajate eventual sa faca plimbari, sa faca miscare, in cursul serii, cand circulatia este redusa”, transmite profesorul Alexandru Rafila.

coral