News Flash:

Consiliul Județean Cluj se împrumută cu maxim 200 de milioane de lei. Pe ce va merge viitorul credit

31 Ianuarie 2020
1413 Vizualizari | 0 Comentarii
cj cluj 1

Consiliul Județean Cluj se va împrumuta cu maxim 200 de milioane de lei pentru următorii 15 ani. Proiectul va fi dezbătut de consilieri la ședința de vineri, 31 ianuarie.

Potrivit referatului de specialitate, ”județul Cluj implementează în prezent o serie de proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, iar pentru aceste proiecte este necesar a se aloca din bugetul propriu sume reprezentând cofinanțarea din cheltuielile eligibile, precum și sume aferente cheltuielilor neeligibile. Dintr-o analiză a bugetului propriu al Județului Cluj, se observă că aceste sume nu pot fi suportate din bugetul propriu aprobat pentru anul 2020 sau din bugetele care vor fi aprobate și executate în următorii ani, fapt pentru care se remarcă necesitatea identificării unor surse suplimentare de finanțare, astfel încât să fie asigurată finanțarea realizării tuturor obiectivelor necesare dezvoltării județului”.

Ca urmare se propune contractarea unui nou credit. ”Pentru realizarea proiectelor de investiții din Județul Cluj, pentru asigurarea unei utilizări eficiente a resurselor financiare şi pentru minimizarea costurilor autorităţii publice locale se propune iniţierea unui proiect de hotărâre privind contractarea unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 200.000.000 lei, cu o maturitate de maxim 15 ani, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor cu finanțare nerambursabilă, obiective de investiții de interes public județean”, se arată în documentul citat.

Consiliul Județean Cluj a mai contractat un împrumut în 2016, de la CEC Bank, cu o perioadă de tragere de 3 ani, suma maximă care putea fi folosită ridicându-se la 225.000.000 de lei. Din acești bani au fost cheltuiți efectiv  60.045.245,33 lei, după cum urmează:  28.197.538,67 lei - Proiect Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj, 26.395.296,73 lei – Modernizare drumuri județene și 5.452.409,93 lei – Stabilizare versant Extindere Parc Industrial TETAROM I.

”Perioada de tragere din credit stabilită în contract a fost de 3 ani (2017-2019), instituția noastră a solicitat CEC Bank S.A. acordul pentru modificarea perioadei de tragere a facilității de credit, însă răspunsul băncii nu a fost unul favorabil”, se mai arată în referatul de specialitate.

Pe ce va merge viitorul credit

Principalele proiecte care vor fi finanțate prin noul împrumut sunt:  fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj, circa 98 de milioane de lei, lucrări la drumuri județene, peste 40 de milioane de lei, restaurarea Castelului Banffy din Răscruci, peste 15 milioane de lei, lucrări de modernizare la mai multe școli și licee din subordinea Consiliului Județean Cluj, circa 16 milioane de lei, construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, peste 16 milioane de lei și investiții de peste 10 milioane de lei la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 22 queries | Mysql time :0.056760 (s)