Injecțiile pentru diabetici ar putea fi înlocuite cu insulina orală administrată sub forma de capsule sau de ciocolată fără zahăr, relatează Euronews.

Cercetătorii au dezvoltat un nou mod de a a administra insulina pe cale orală, prin intermediul unei capsule sau al unei ciocolate fără zahăr, și au testat-o cu succes pe animale. Insulina orală va fi testată în 2025 și pe oameni, conform Euronews.

În Europa, circa 61 de milioane suferă de diabet, iar între 5 și 10% din ele au diabet de tip 1 și trebuie să ia insulină zilnic pentru a-și controla nivelul de glucoză din sânge.

În România, 1 din 12 adulți are diabet, potrivit statisticilor, în 84% din cazuri este vorba de diabet zaharat de tip 2.

Și unele persoane care au diabet de tip 2 sunt nevoite să ia insulină. Conform Federației Internaționale de Diabet, cele mai frecvente trei modalități de administrare a insulinei sunt: cu o seringă, un stilou de insulină sau o pompă de insulină.

Medicamente care merg direct la ficat

Oamenii de știință de la  Universitatea din Sydney, în colaborare cu Universitatea Arctic din Norvegia, au descoperit anterior că este posibil să livreze medicamente în ficat cu ajutorul unor nanopurtători.

„Am reușit să obținem o subvenție în Australia, pentru a analiza diferite metode de livrare a acestor terapii, la aceste celule în cadrul unei populații îmbătrânite. Iar acest lucru a implicat utilizarea de nanomedicamente. Așa că am început prin a folosi puncte cuantice, care erau de fapt niște materiale incredibil de mișto și uimitoare”, a declarat  Dr. Nicholas Hunt, conferențiar senior la Universitatea din Sydney, potrivit sursei citate anterior.

Mai exact, punctele cuantice reprezintă mici particule semiconductoare cu dimensiuni de ordinul a câtorva nanometri.

„Când le-am folosit pentru prima dată, am văzut că putem livra medicamente foarte eficient. Puteai controla cu precizie în ce parte a corpului se duceau. Nu avea efecte în afara țintei și era foarte concentrat și eficient”, a adăugat doctorul.

Dezvoltarea insulinei orale a plecat de la un concept, după ce un medic specializat în tratarea persoanelor în vârstă a atras atenția asupra faptului că administrarea injecțiilor cu insulină cresc riscul de infecții secundare în cazul bătrânilor spitalizați.

Mai întâi, cercetătorii s-au asigurat că pot administra efectiv insulină pe cale orală. Pentru asta a fost dezvoltat un polimer care să reacționeze la nivelul de zahăr din sângele pacientului, analizând enzimele care descompun moleculele lungi de zahăr.

„Dacă există o cantitate mare de glucoză în sânge, există o cantitate mare a acestor enzime, iar apoi acestea degradează polimerul și apoi eliberează insulina”, a spus Hunt.

Apoi, nanomaterialul poate fi eliminat rapid de către organism.

„Acest mod de administrare a insulinei este mai precis, deoarece distribuie rapid insulina în zonele din organism care au cea mai mare nevoie de ea. Atunci când luați insulina cu o seringă, aceasta este răspândită în tot corpul, unde poate provoca efecte secundare nedorite”, a declarat Peter McCourt de la UiT – Universitatea Arctică din Norvegia, într-un comunicat.

Insulină orală sub formă de ciocolată fără zahăr

Deja medicamentul a fost testat pe șoareci, șobolani și babuini, iar concluziile au fost publicate în revista Nature Nanotechnology.

Pentru că babuinii au refuzat să înghită insulina sub formă de pastilă, cercetătorii au încercat jeleuri fără zahăr și ciocolată fără zahăr, babuinii preferând ciocolata creată în laborator.

„Când am făcut studiul nostru pe babuini, l-am făcut într-un mod în care este conceput pentru a imita ceea ce s-ar face în faza I de studiu clinic. Deci, este vorba de aceeași doză de insulină care ar fi folosită, aceeași paradigmă experimentală”, a spus Hunt.

În prezent, accentul se pune pe producția pentru viitorul studiu clinic, cu speranța de a începe până la sfârșitul anului.  Doctorul din Australia speră să efectueze testele ulterioare în 2026, ceea ce, dacă va fi un succes, ar putea însemna să solicite aprobarea autorităților de reglementare cel mai devreme în 2028.

„Sperăm că un fel de tratament pe care îl pot lua pe cale orală și din care nu pot lua o supradoză… poate permite un control mai bun al glucozei pe tot parcursul ciclului de viață”, a declarat Hunt, adăugând că insulina care poate fi înghițită nu trebuie să fie refrigerată și este în continuare eficientă din punct de vedere al costurilor.

  coral