Cand credeai ca le-ai vazut pe toate, unele situatii iti demonstreaza contrariul. Silviu Rosu, un tanar nevazator, ajutat de un caine ghid a indurat cea mai mare umilinta posibila. Dorindu-si sa urce intr-un tren, in vagonul de cuseta, acesta a fost jignit si chiar agresat fizic si verbal de un controlor CFR. Motivul? Nu i s-a permis, sub nicio forma, sa urce in vagon alaturi de cainele care ii tine loc de vedere.

Silviu Rosu, un tanar nevazator al carui ajutor este un caine ghid a avut parte de un episod tare neplacut. Acesta a vrut sa urce in tren, in vagonul de cuseta, dar un controlor CFR s-a comportat cum nu se poate mai urat cu el. Barbatul i-a interzis categoric sa urce in tren alaturi de cainele sau, iar Silviu in zadar a incercat sa-i spuna controlorului intreaga poveste: ca este nevazator, iar fara cainele sau ghid, nu se poate descurca. De asemenea, baiatul i-a spus ca accesul cainelui ghid este permis, prin lege, in vagonul de cuseta.

Dupa ce a devenit agresiv verbal si fizic, controlorul l-a trimis pe tanar in vagonul de la clasa a 2-a, spunandu-i in repretate randuri aceeasi placa: nu are voie cu cainele sau in vagonul cuseta. Pe contul sau de Facebook, tanarul nevazator a postat un mesaj prin intermediul caruia a explicat intreaga poveste, de la inceput si pana la sfarsit. Dezamagit si cu inima facuta bucati, Silviu Rosu a marturisit ca a indurat, la viata lui, numeroase umilinte, insa ceea ce s-a intamplat acum intrece orice limita a omeniei.

„Dragi prieteni, va povestesc o intamplare care din nou scoate la iveala incompetenta cu care ma confrunt de ani buni, de-a lungul calatoriilor mele lungi cu trenul. Luni, in data de 27 Ianuarie 2020, ma indreptam linistit spre gara, de unde urma sa calatoresc la Cluj. Mentionez ca eram impreuna cu cainele ghid, dar cand sa ajung langa vagonul de cuseta, ce sa vezi, domnul controlor s-a impus brusc prin forta fizica spunandu-mi, intr-un mod foarte agresiv ca nu am voie cu cainele in Vagonul de cuseta. Am inceput, desigur, sa spun aceeasi poveste a nu stiu cata oara : ca am circulat de mai multe ori si este posibil pentru ca exista o lege care permite accesul cainilor ghizi in orice mijloc de transport. Dumnealui a continuat, fara sa coboare tonul, sa-mi interzica urcarea mea in tren, in conditiile in care mai erau 3 minute pana ce trenul pleca. El continua sa-mi arate cu degetul unde e celalalt vagon, de clasa a doua, unde dupa el as fi avut voie, de mentionat ca sunt nevazator si, evident, nu vedeam unde imi arata cu degetul.

In fine, am incercat sa-l conving ca exista legea 448, articolul 64 care permite accesul liber al cainilor in orice loc, a continuat sa fie agresiv, m-a tinut la capatul culoarului, a continuat sa tipe agresiv la mine, nici macar nu a incercat sa gaseasca o varianta pentru a-mi ocupa si eu locul in cabina de cuseta. In acel moment, in care ma simteam umilit si obosit, am sunat la 112 si i-am explicat celor de la politie ce mi s-a intamplat. La statia Ploiesti a venit o doamna politista, m-a legitimat, i-am explicat toata situatia, ca in final sa-mi spuna ca am dreptate si trebuie sa-mi ocup locul. “Domnul” controlor a inteles in sfarsit, dar nu a ezitat sa-mi spuna, batandu-se cu pumnul in piept ca tot el are dreptate, dar pentru a-mi arata ca e om bun mi-a gasit un loc. Vreau sa subliniez faptul ca majoritatea oamenilor din mai multe cabine de cuseta ma asteptau sa vin la ei, sa dorm, dar cea mai mare problema o avea controlorul pentru ca, in legea lor invechita din minte nu apare ca avem voie si noi sa circulam cu un caine ghid. O faza foarte amuzanta, in momentul cand politista a venit sa vorbeasca cu mine. Bineinteles ca atat de incompetenti sunt incat a plecat trenul cu tot cu ea, pana la urmatoarea statie, a inceput sa se certe cu controlorul pe motiv ca nu a tinut trenul in statia de la Ploiesti.
Uitati cum este facuta legea CFR calatori. Se pare ca trebuie sa cumpar bilet pentru toate celelalte 5 locuri din cuseta. Dar de ce ar trebui sa fac eu asta? Pentru ca sunt nevazator? Cand, oare se vor gandi cei de la CFR calatori si la aceasta categorie de persoane? Mie nu-mi vine sa cred ca un controlor era sa ma lase cu ochii in soare, in Gara de nord din Bucuresti.

Este permis transportul micilor animale domestice vii (pana la marimea unei pisici domestice) care nu sunt periculoase si sunt transportate intr-o cusca , ca bagaj de mana. Cusca trebuie sa fie confectionata astfel incat sa excluda orice prejudiciu pentru calatori si bagaje. Animalele domestice mici precum si cainii insotitori pentru persoane nevazatoare sunt transportati gratuit.
Transportul cainilor care nu sunt sau nu pot fi transportati in custi, ca bagaje de mana, este permis cu conditia sa fie tinuti in lesa si sa poarte botnita. Pentru aceasta categorie de caini trebuie sa se plateasca o legitimatie de calatorie.
Sunt excluse de la transport orice animale purtatoare de boli contagioase. Este interzis transportul animalelor in vagoanele dotate cu echipamente de restaurant, cu exceptia cainilor insotitori pentru persoanele nevazatoare. In plus, cainii insotitori sunt scutiti de obligatia de a purta botnita.
Cainii si pisicile sunt admise in vagoanele de dormit sau cuseta, atunci cand proprietarul si eventualii insotitori cumpara legitimatii de calatorie internationala si supliment de rezervare pentru toate locurile din compartiment.

Un animal luat intr-un tren este in grija proprietarului sau. El este responsabil pentru eventualele daune cauzate de acesta.
Intrepriderile feroviare care participa la transportul international cu trenuri de noapte, pot prevedea, in general sau pentru cazuri izolate, conditii diferite de acestea.
Inchei cu amaraciune aceasta postare si spun, asa trebuie sa se comporte un controlor de la CFR? Cand ne vom schimba si noi putin mentalitatea, ca sa fim si noi mai ingaduitori cu cei din jurul nostru? De cand il am pe Basil care ma ajuta atat de mult, cu multe replici si jigniri m-am confruntat, dar sa nu fiu lasat sa urc in tren..nu mi s-a mai intamplat pana acum” a fost mesajul trist pe care l-a postat Silviu Rosu, tanarul nevazator umilit de un controlor CFR.

coral