Luni, 31 iulie 2023, începe programul Rabla local, pe care Ministerul Mediului îl derulează în colaborare cu primăriile din România.

Programul Rabla local urmărește scoaterea din circulație a automobilelor cu vechime mai mare de 15 ani. Un cetățean român care va casa un asemenea automobil va primi 3000 de lei, fără a fi obligat să cumpere un automobil nou.

“E bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul Mediului și autoritatea publică locală. Respectiv, 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, program care este complementar Rabla Clasic și Rabla Plus”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Automobilele care pot fi casate prin acest program trebuie să aibă o vechime de cel puțin 15 ani, calculată de la anul de fabricație. O altă condiție este ca aceste mașini să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Pentru a beneficia de acest program, persoanele fizice trebuie să se înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Evenimentul anunțat pentru iulie 2023 reprezintă prima ediție a programului Rabla local. În anii anteriori, în România s-au derulat cu succes programele Rabla și Rabla Plus.