Lia Savonea, judecătoarea care a eliberat violatorul unei fetițe de 13 ani, a câștigat un post la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai mult, interviul pe care l-a dat pentru obținerea postului a fost ținut în secret. Astfel, Savonea a promovat interviul cu 47 de puncte din 50 posibile.

Conform Regulamentul după care funcţionează CSM, „lucrările Secţiei pentru judecători sunt, de regulă, publice. Secţia hotărăşte, cu majoritate de voturi, situaţiile în care şedinţele nu sunt publice. Şedinţele secţiei în care se soluţionează cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu cu privire la judecători ori magistraţi-asistenţi nu sunt publice.”

În prima etapă a concursului de promovare la ÎCCJ, comisia de examinare a evaluat hotărârile judecătoreşti pronunțate de fiecare candidat. Judecătoarea Lia Savonea, care a avut numărul de cod 1015, conform G4Media, a obţinut cel mai mare punctaj.

G4Media a dezvăluit că, în cazul Liei Savonea, una din cele 30 de sentinţe lăudate de comisie a fost o condamnare de 8 luni cu suspendare primită de un bărbat care a violat o fetiţă de 13 ani. El avea 41 de ani şi era rudă cu victima. Agresiunea s-a întâmplat în vara anului 2011.

Completul de la Curtea de Apel Bucureşti, condus de Lia Savonea, a decis că a fost vorba un „act sexual consimţit”. Fapta „prezintă o anumită gravitate”, a explicat Lia Savonea, dar nici „persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie 2012”.

În mai 2015, alături de Lia Savonea, din completul care a pronunțat această decizie a făcut parte şi Daniel Grădinaru, actualul preşedinte al CSM.

 

coral