Primăria din Brașov a efectuat un studiu și a venit cu un proiect care a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul brasovcity.ro, după numeroasele postări ale locuitorilor cu traficul auto blocat, la sfârșit de săptămână, în Centrul Istoric, potrivit Radio România Brașov. Astfel, în această zonă veche a orașului circulația ar putea fi interzisă de vineri, de la ora 18:00, până duminică, la 22:00, cu anumite excepții.

„Este un regulament care definește foarte bine două aspecte, respectiv, zona – este cea a Centrului Vechi, de la Bulevardul Eroilor și până la Pietrele lui Solomon, între Drumul Poienii și Tâmpa, practic. Aceasta este o parte pe care regulament o clarifică, a doua fiind categoriile care au acces în această zonă și modalitățile de obținere a accesului. Vorbim atât de acces permanent, cât și de modalități de acces temporar”, a spus primarul Brașovului, Allen Coliban.

Proiectul a fost gândit de Reinhold Stadter, expert în mobilitate urbană durabilă, cel care a stabilit și care sunt categoriile de persoane care trebuie să beneficieze de carduri de trecere.

„Pornim în primul rând de la rezidenți, care, desigur, au nevoie de acces la gospodăriile lor. Mergem mai departe, apoi, pentru că știm că e o zonă cu multe persoane vârstnice, deci includem și aparținătorii, adică cei care oferă servicii de îngrijire la domiciliu; desigur, tot ce ține de servicii de utilitate publică urgențe, automat ele intră în baza noastră de date și pot avea acces – de la salubritate, până la salvare, ambulanță și mai ales transportul public – ele vor intra automat; taxiuri, ride sharing, deci tot ce furnizează servicii de transport”, a precizat Reinhold Stadler.

Curierii și cei care livrează hrană vor putea trece fără probleme. Acces vor avea și angajații și angajatorii de la unitățile de cazare, precum și cei care vin la nunți, botezuri sau înmormântări în zonă. Ultimele două categorii primesc, însă, un număr limitat de carduri de trecere.

Propunerea de proiect va rămâne în consultare publică timp de 30 de zile lucrătoare, iar la finalul lunii februarie ar putea fi supus votului plenului Consiliului Local, după ce brașovenii vor veni cu propuneri de completare sau modificare a acestuia, mai precizează sursa citată.

coral coral