Românii pot câştiga bani frumoşi dacă împrumută statul! Titlurile Tezaur au ajuns la cel mai bun randament de când a fost lansat acest program – 8,25%. O dobândă mai bună decât dacă ar ţine banii la bancă şi nici nu trebuie plătite impozite. 

Propunerea statului pentru români: cât câştigă cei care cumpără titluri de stat de 1.000 de lei

Titlurile de stat reprezintă una dintre modalităţile prin care autorităţile fac rost de bani, pe termen mediu şi scurt, de la cetăţenii care îşi permit să renunţe la o anumită sumă pentru un an de zile cel puţin. "Titluri de stat? E o bună idee. Nu sunt la curent cu ele, dar de ce nu", spune un român care acum investeşte "în mâncare, în supravieţuire". 

Cât câştigă cei care cumpără titluri de stat de 1.000 de lei

"Un leu. Aceasta este valoarea unui titlu de stat şi, de altfel, investiţia minimă pe care oricine o poate face pe termen scurt. Şi dacă luăm exemplul unei investiţii de 1.000 de lei, la o dobândă anuală de 8,25%, randamentul ar ajunge undeva la 82 de lei. Adică este câştigul neimpozitabil al acelei persoane", spune Greta Neagu, reporter Observator.

De la începutul anului, 142.000 de români au investit în titluri de stat Tezaur. "Avem emisiuni trimestriale care se bucură de un interes din ce în ce mai crescut. Volumul de titluri de stat emise se ridică la peste 6 miliarde de lei", a declarat Ștefan Nanu, Ministerul Finanțelor. "Multă lume îşi scoate depunerile din alte părţi şi depun titluri de stat. Cel mai puţin e vorba de mii de lei, de la 5.000 de lei în sus, cel mai mult – sute de mii de lei", adaugă Consuela Popa, agent poştal. 

La ce trebuie să fie atenți românii interesați să cumpere titluri de stat Tezaur

"Cred că poate să fie o opţiune pentru o parte din economiile unei persoane sau a unei familii. E un instrument cu un grad mare de siguranţă", este de părere Adrian Asoltantie, consultant în educație financiară. "Dacă ne gândim că inflaţia ar trebui să se domolească şi să se plafoneze la un nivel sub 10%, atunci da, este un instrument de luat în seamă pentru a acoperi riscul acesta de pierdere a valorii banilor în timp, din cauza inflaţiei", a precizat Alexandra Smedoiu, CFA România. 

Sunt şi aspecte de care trebuie să ţinem cont înainte de o astfel de investiţie. "Un an de zile, până la maturitatea titlurilor de stat, nu se pot atinge de banii respectivi sau nu ar fi indicat să se atingă de banii respectivi, pentru că vor pierde dobânda. Procesul de retragere a banilor durează şi acela cel puţin o lună de zile", spune Adrian Asoltanie, consultant în educație financiară. 

Specialiştii financiari ne atrag atenţia că dacă dorim câştiguri mai mari şi mai rapide, riscurile sunt uriaşe. "Românii tind să meargă către extreme: unii merg către chestii foarte precaute, cum sunt depozitele bancare sau titlurile de stat. În timp ce alţii merg către chestii foarte riscante, cum sunt criptomonedele", adaugă Adrian Asoltanie, consultant în educație financiară. De la începutul anului, atât piaţa bursieră dar mai ales zona de monede virtuale au înregistrat scăderi record. 

  coral coral