Regele Charles al III-lea ajunge astăzi în România, la doar o lună după încoronarea fastuoasă pe care a urmărit-o întreaga lume. Este pentru prima dată în istorie când un monarh britanic vizitează țara noastră.

Regele va fi primit, în această după amiază, la Palatul Cotroceni, de Președintele Klaus Iohannis. Restul vizitei, care va dura cinci zile, va fi una cu caracter privat, după cum spunea și ambasadorul Marii Britanii în țara noastră.

Regele Charles al III-lea sosește în România! Primă vizită oficială a unui monarh britanic în țara noastră
Administrația Prezidențială a informat că ceremonia primirii oficiale va avea loc pe 2 iunie, la ora 15.30.

Vor urma fotografia oficială, convorbiri tête-à-tête și întâlnire cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și Corpul Diplomatic și alocuțiune.

După ce va fi primit de Președintele Klaus Iohannis, regele Charles al III-lea va merge în zona Transilvaniei, acolo unde își va petrece restul zilelor în țara noastră. Va merge în zona Viscri, locul său preferat, acolo unde vine frecvent, de mulți ani, și petrece o bună perioadă de timp, în fiecare an.

Fundația Prințului de Wales are în România două proprietăți – la Viscri și Valea Zălanului.

Important de subliniat este că Regele Charles a ales România pentru prima vizită externă de la momentul încoronării.

Vizita regelui are caracter privat
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a precizat că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat.

„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie”, a spus Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii.

Ambasadorul a mai explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.

„Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată. Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita – n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare”, a mai subliniat Andrew Noble.