Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou, cu trei nominalizări, în clasamentul Shanghai pe domenii academice dat publicității vineri, 27 octombrie 2023 (alături de alte universități românești care au câte 1, 2 sau 3 prezențe).

În noul ranking UBB este prezentă în intervalul 201-300 în știința și ingineria energiei, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu de studii și îmbunătățindu-și performanța de anul trecut, când a fost prezentă în intervalul 301-400.

De asemenea, UBB ocupă poziția 201-300 în matematică, fiind prima în România, alături de Universitatea din București (alte 4 universități românești mai sunt incluse în acest ranking). Și în acest domeniu, UBB a urcat față de anul trecut, când a fost a doua din țară, fiind prezentă în intervalul 301-400.

În domeniul Ecologie, UBB are în acest an aceeași poziționare ca în 2022, în intervalul 401-500, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu.

Rezultatele clasamentului Shanghai pe domenii în România (https://www.edupedu.ro/clasament-romania-iti-intareste-usor-prezenta-in-clasamentul-universitatilor-shanghai-ranking-2023-dupa-domenii-de-studiu-dupa-ce-a-iesit-din-clasamentul-general-shanghai-in-vara-de-doua-ori-mai-mu/) confirmă ceea ce spuneam când România a ajuns să nu aibă nicio universitate în clasamentul Shanghai global, și anume că universitățile care se pot profila foarte bine la nivel global sunt mai ales cele din sau cu zonele bio-medicale. Într-adevăr, exceptând poate contribuțiile UBB la știința și ingineria energiei și la matematică (aici și ale altor universități românești), celelalte prezențe românești sunt strâns legate, direct sau conex, mai ales cu zonele bio-medicale. Așadar, de la universități cu astfel de componente și cu un număr mare de angajați în aceste domenii putem spera o revenire mai rapidă a României în clasamentul Shanghai, UBB urmând, așa cum am anunțat, să se dezvolte, la rândul ei, în această direcție. Sigur, revenind la clasamentul pe domenii, asta nu scutește toate domeniile relevante să facă eforturi pentru a fi poziționate în acest clasament pe domenii. În fine, din păcate clasamentul Shanghai include și publicații din unele zone “open science” și cu indicatori scientometrici (ex. factor de impact) criticați internațional și în România, astfel încât trebuie înțeles în acest context, în care, ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înțelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități și că acestea trebuie văzute doar prin această logică, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 

coral