Aseară, Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat că în Cluj Napoca se amenajează două zone suplimentare de carantină pentru suspecții de coronavirus, iar Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca este pregătit să suplimenteze personalul, dacă situaţia o impune. „Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca este pregătit pentru preluarea pacienţilor a căror simptomatologie ridică suspiciunea de infectare cu noul coronavirus, având 9 locuri disponibile. Prefectura, DSP, ISU, împreună cu autorităţile locale şi judeţene,au identificat două noi spaţii de carantină suplimentare, aflate la acest moment în curs de amenajare, care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor simptomatice, dacă astfel de situaţii vor exista. Este vorba de zeci de locuri care vor fi pregătite. De asemenea, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca este pregătit să suplimenteze personalul, dacă situaţia o impune”, a declarat Abrudean.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Cluj s-au luat mai multe măsuri privind menţinerea siguranţei şi sănătăţii publice în urma cazurilor de coronavirus din Italia. „S-a asigurat accesul separat al călătorilor care sosesc pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, urmând ca un medic de la DSP, un medic al cabinetului medical al aeroportului, cât şi personalul SMURD, să evalueze datele şi parametrii medicali ai călătorilor. Persoanele asimptomatice vor rămâne la domiciliu, în condiţii de carantină, timp de 14 zile, sub supravegherea directă a DSP Cluj”, a explicat prefectul Clujului. Acesta a precizat că dacă vor exista persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi transportate cu autospeciale specializate, sub supraveghere avizată, respectându-se condiţiile de siguranţă pentru menţinerea sănătăţii publice.

„Duminică seara a aterizat la Cluj de la Bergamo un avion cu 132 de pasageri. Toţi sunt asimptomatici, au fost evaluaţi, au primit informaţii şi au fost direcţionaţi spre domiciliile lor unde se face autoizolare timp de 14 zile. În cazul în care, în această perioadă, prezintă vreun simptom, au instrucţiuni clare să anunţe ambulanţa. Toate cursele aeriene care vin la Cluj din nordul Italiei, din zona de risc, vor fi monitorizate”, a mai spus Mircea Abrudean.