News Flash:

Aproximativ 200 de scolari din familii defavorizate vor primi cate 50 de lei pe luna din partea Consiliului Judetean

10 Octombrie 2015
923 Vizualizari | 2 Comentarii
Vakar Istvan
In cursul zilei de joi, 8 octombrie, la sediul Consiliului Judetean Cluj a avut loc o intalnire de lucru care a vizat evaluarea stadiului implementarii in judetul Cluj, a proiectului „Fiecare Copil in Gradinita" si stabilirea mecanismelor de interventie pentru extinderea programului pentru anul scolar 2015-2016. Proiectul a fost initiat de catre Asociatia OvidiuRo si implementat in parteneriat cu Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Inspectoratul Scolar Judetean. La intalnirea prezidata de vicepresedintele Vakar Istvan au mai participat inspector scolar general si consilier judetean Valentin Cuibus, Nicoleta Molnar, director general adjunct al DGASPC Cluj, reprezentanti ai Asociatiei OvidiuRo, reprezentanti ai autoritatilor locale beneficiare, precum si potentiali beneficiari ai proiectului, pentru anul scolar 2015-2016.

In cadrul intalnirii s-au prezentat rezultatele obtinute  in cei doi ani de implementare a proiectului, fiind ilustrat prin cifre si procente modul in care acesta a contribuit la incurajarea educatiei timpurii in randul populatiei defavorizate si, respectiv, la reducerea abandonului scolar la nivelul comunitatilor si persoanelor afectate de saracia extrema. In acelasi timp, s-au pus in discutie aspecte cu privire la modul in care, pentru anul scolar 2015-2016, proiectul ar putea deservi un numar de 300 de copii eligibili fata de 200 cati sunt in prezent si, totodata, ar putea creste numarul localitatilor beneficiare.

La intalnire au luat parte si reprezentanti ai autoritatilor locale din Apahida, Luna si Recea Cristur, acestia manifestandu-si intentia de a face parte din randul localitatilor beneficiare ale proiectului, constienti fiind de utilitatea acestuia pentru copiii proveniti din familiile nevoiase de pe raza localitatilor arondate.

Proiectul „Fiecare Copil in Gradinita" este unul dintre proiectele de succes din sfera sociala si educationala care se deruleaza in judetul Cluj, Consiliul Judetean Cluj fiind, din acest punct de vedere, primul si, pana in acest moment, singurul for judetean din Romania care a decis sa finanteze din fonduri proprii o asemenea initiativa care vizeaza incurajarea educatiei timpurii in randul populatiei defavorizate si, respectiv, reducerea abandonului scolar la nivelul comunitatilor si persoanelor afectate de saracia extrema. In acest scop, suma alocata de catre Consiliul Judetean fiecarei familii eligibile este de 500 de lei/an (50 de lei/luna), ajutorul financiar fiind conditionat de prezenta zilnica a copilului la gradinita. In primul an de implementare acest proiect s-a adresat unui numar de 100 de beneficiari, copii prescolari din comunele Sacuieu, Bontida, Poieni, Calatele si Cojocna, cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, care provin din familii al caror venit maxim este de 150 lei pe luna, per membru de familie.

Avand in vedere rezultatele mai mult decat pozitive obtinute la nivelul comunitatilor selectate, colaborarea de succes dintre Asociatia OvidiuRo, Consiliul Judetean Cluj, Inspectoratul Scolar Judetean si DGASPC in programul „Fiecare Copil in Gradinita" in anul 2014, forul judetean a propus continuarea si extinderea programului in judetul Cluj prin prelungirea acordului de parteneriat si finantarea de catre Consiliul Judetean Cluj a tichetelor sociale conditionate de prezenta regulata la gradinita pentru 200 de copii saraci de varsta prescolara, si in anul 2015. Astfel, pe langa comunele selectate in prima faza au mai fost incluse in program si comunele Moldovenesti, Caseiu, Iara,Viisoara, Mihai Viteazu, Tureni si Frata.

La nivelul judetului Cluj, succesul proiectului s-a datorat atat finantarii asigurate de Consiliul Judetean si care s-a dovedit a avea un rol esential cat si celor care au facut parte din echipele locale de implementare, respectiv primarilor, asistentilor sociali si profesorilor, media de prezenta pentru acest an scolar fiind de 70%. Imbucurator este si faptul ca, raportat la momentul initial, cand proiectul a vizat in judetul Cluj cinci comune si 47 de copii, in prezent beneficiaza de facilitatile acestuia 200 de copii proveniti din 10 comune.

„Sunt extrem de incantat de faptul ca acest proiect care, trebuie sa recunosc, este pentru mine un proiect de suflet, va fi implementat si la nivel national. Este un proiect la care Consiliul Judetean Cluj a contribuit direct si activ, prin implicare financiara si logistica, in vederea oferirii de sanse egale in ceea ce priveste accesul la educatie timpurie.Rezultatele obtinute pana in prezent in cadrul proiectului ne determina sa ne dorim si mai mult extinderea acestuia, motiv pentru care ne propunem sustinerea cresterii numarului de comunitati si de copii care vor beneficia de avantajele acestui program in anul scolar viitor. Sunt ferm convins ca acest efort e mai mult decat necesar si util, rezultatele urmand a aparea atat imediat dar mai ales pe termen mediu si lung, influentand astfel nivelul de civilizatie si bunastare al intregii comunitati" a declarat Vakar Istvan vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cluj asociatia ovidiuro consiliul judetean protectia copilului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Nicu  | #16606
Vrei să lucrezi acasă în timpul liber? Acum ai posibilitatea să-ți asiguri un venit suplimentar lunar de până la 300 de euro. Nu este necesară experiența. Instruirea se face gratuit prin mail. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru detalii suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com
Costi  | #16610
Azi e prima zi din restul vieții tale.Daca vrei ca viața ta să se schimbe trebuie să incetezi să dai vina pe alții pentru neîmplinirile tale și să incepi să acționezi acum pentru a-ți realiza visele.Promovăm o super poveste pentru Hollywood.Toți cei inscriși in acest proiect vor avea de câștigat.E mai bine să afli acum de la mine,decat să afli peste cateva luni de la o țară întreagă,când va fi prea tarziu.Te invit să parcurgi câteva lecții de viața și să-mi spui ce părere ai,întrucât ne apropiem de faza finală a proiectului și sunt șanse ca aceste informații să nu mai fie disponibile.Cere urgent detalii la adresa de email : costel.*****@gmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1096 (s) | 22 queries | Mysql time :0.047892 (s)