News Flash:

DOSARUL MINERIADEI. Petre Roman, la mana lui Iohannis. Parchetul cere AVIZ pentru urmarirea penala

22 Octombrie 2015
937 Vizualizari | 1 Comentarii
Petre Roman
DOSARUL MINERIADEI din iunie 1990. Parchetul instantei supreme cere aviz de la presedintele Klaus Iohannis pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Petre Roman, fost premier in timpul mineriadei din iunie 1990. Totodata, anchetatorii au adresat o cerere similara catre seful statului in cazul fostilor ministri Gelu Voican Voiculescu si Victor Athanasie Stanculescu.

Procurorul general al Parchetului instantei supreme cere presedintelui declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de PETRE ROMAN, STANCULESCU VICTOR ATANASE si VOICULESCU GELU VOICAN sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Faptele retinute in sarcina acestora formeaza obiectul dosarului cunoscut generic „Mineriada din iunie 1990" aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata.

De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei. Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale", informeaza Parchetul, intr-un comunicat de presa.

Potrivit prevederilor legale, membrii Guvernului raspund penal pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, de la data depunerii juramantului si pana la incetarea functiei. Au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, numai Camera Deputatilor, Senatul si seful statului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

petre roman dosarul mineriadei constitutia romanie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 23 queries | Mysql time :0.044138 (s)