Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean, organizează în perioada 22 – 31 iulie 2019 expoziția „Iconari clujeni”.

Astfel, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca pot fi admirate mai multe icoane realizate pe suporturi și în tehnici diferite, precum pictură pe sticlă și lemn, inspirate din izvoarele vechi, tradiționale.

Expoziția prezintă publicului iubitor de tradiție o colecție de icoane realizate de monahia Justiniana Kiraly de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, județul Cluj. Temele reprezentate sunt specifice icoanelor pe sticlă ardelene, Școala de la Nicula, dar experiența și harul pictoriței le dă unicitate. Se pot admira, totodată, și lucrările a patru iconari din Cluj-Napoca: prof. Henorel Nica, Maria Cristea, prof. Maria Ciceo și Anda Moldovan.

Organizată anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, expoziția „Iconari clujeni” se numără printre proiectele care au ca scop promovarea meşteşugurilor artistice tradiționale.

coral