Mai multe magazine de panificaţie şi producători de carne din oraş au fost ţinta controalelor Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj.

Potrivit inspectorilor CJPC, cele mai mari nereguli au fost găsite în magazinele La Casa. Aici, au fost sesizate diferenţe mari între gramajele afişate pe ambalaj şi gramajul real al produselor comercializate. 

"Controalele au avut loc la magazinele La Casa, Panemar, Pralina, la toţi cei care prestează acest tip de activitate, cu produse congelate care prin decongelare ajung la vânzare. Dacă discutăm de La Casa, acolo au fost găsite cele mai mari nereguli în ceea ce priveşte gramajul la produsele vândute.

Salata Caesar, în loc de 350 de grame, cât era tercut pe ambalaj, avea undeva la 240 de grame. Pe partea de panificaţie, un produs de 330 de grame avea în realitate 260 de grame. Produsele care aveau trecut pe ambalaj 220 de grame aveau undeva la 170 de grame.

De asemenea, au mai fost găsite nereguli în ceea ce priveşte lipsa de informare în zona produselor gastro, mă refer aici la lipsa preţului de vânzare la unele produse, chiar dacă erau trecute în meniu", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul adjunct al CJPC Cluj, Mircea Radu.

La carmangeria Moldovan, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit carne fără documente de provenienţă, dar şi produse care nu aveau gramajul trecut pe ambalaj. 

"Discutăm acum de un alt producător, care este şi producător de carne şi mezeluri, Moldovan. Am găsit şi aici  nereguli la încadrarea în cantitatea netă la produsele preambalate. De asemenea, am găsit probleme cu carnea găsită în spaţiile de depozitare fără documente de provenienţă, precum şi lipsa gramajelor de pe unele produse ambalate: hambugeri, mici şi alte produse.

Probleme de igienă nu pot să spun că au fost, ci doar pe partea de informare", a adăugat Mircea Radu.

Potrivit acestuia, magazinele riscă amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei, dar nu vor fi închise.

"Sunt activităţi ce pot fi remediate, sunt acţiuni care vor trebui să fie întreprinse de aceşti operatori. Ei vor avea obligaţia, în cazul produselor care au fost descoperite fără documente de provenienţă, să prezinte documentul de distrugere, pentru că altfel pot pune sănătatea consumatorului în pericol".

Amintim că, săptămâna trecută, CJPC Cluj a închis trei magazine Carrefour Express, dar şi zona de legume-fructe din Piaţa Mărăşti. coral