News Flash:

11 romani au murit din cauza infecțiilor respiratorii. Ce recomandă specialiștii pentru evitarea îmbolnăvirilor

18 Ianuarie 2019
1557 Vizualizari | 0 Comentarii
Gripa

Ministerul Sănătății a anunțat că, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat, astfel că, în urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. 

Unitățile sanitare, în funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

Potrivit sursei citate, numărul total de viroze respiratorii acute a fost de 90.963, în săptămâna precedentă, cu 21,3% mai mare față de 2018.

Săptămâna trecută, s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeeși perioadă a anului trecut.

Totodată, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 11, dintre care cinci au fost înregistrate în ultima săptămână.

În acest sezon, ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze și până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP.

Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achiziționării de noi vaccinuri.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea. Specialiștii recomandă, de asemenea, triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru a aplica cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și răspândirii virusului gripal:
– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică folosință sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Continuarea vaccinării antigripale;
– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

romani infectii respiratorii recomandari ministerul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1046 (s) | 33 queries | Mysql time :0.035191 (s)