News Flash:

17.000 de angajați în IT la Cluj. Salariu mediu în Romania: 1.600 euro/lună

17 Iulie 2020
952 Vizualizari | 0 Comentarii
IT

Județul Cluj deține 12% din efectivul de angajați din sectorul tehnologiei din România, estimat la 140.000 de oameni care la nivel național produc 5,5% din produsul intern brut (PIB) al țării. Un salariat din acest domeniu este plătit în medie cu 7.800 lei/lună.

Cele mai mari 50 de companii de tehnologie din România, care realizează software și soluții digitale pentru companiile din grup sau pentru terţi, și-au majorat în ultimii zece ani de patru ori cifra de afaceri și echipele, ajungând anul trecut la un rulaj cumulat de 3 miliarde de euro și 50.000 de angajați, potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

Cea mai mare parte a acestor companii, precum Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle, se regăsesc și în topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global, fapt ce reconfirmă poziția României în topul celor mai dinamice hub-uri IT din lume.

Sectorul tehnologiei a devenit un pilon important al economiei naționale și al pieței imobiliare, în condițiile în care companiile din această industrie au fost în ultimul deceniu cel mai activ ocupant de birouri atât în București, cât și în celelalte centre universitare din ţară, precum Cluj, Timișoara sau Iași, generând 40% din cerere.

„Evoluția pozitivă a companiilor de IT nu are doar rolul de a reconfigura structura economiei, ci și imaginea orașelor. Prin încurajarea deprinderii competenţelor tehnologice la un număr cât mai mare de elevi și studenți, suntem siguri că piețele de IT și de birouri vor continua să se dezvolte într-un ritm accelerat și în următorul deceniu”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency la CWE.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică indicau, la nivelul lui 2018, 140.000 de angajați în industria IT din România, cea mai mare parte a acestora activând în București (46%), Cluj (12%), Timișoara (9%) și Iași (6%).

În contextul pandemiei de coronavirus, în care procesele de digitalizare au fost accelerate atât în rândul companiilor, cât și în rândul administrațiilor publice, România este în poziția de a deveni un furnizor important de soluții tehnologice care să contribuie la eficientizarea sistemelor informatice.

Salariile medii nete ale angajaților români care activează în domeniul tehnologiei informației au fost în luna mai de 7.800 de lei, cele mai mari din economia românească, dar printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial, piață locală rămânând extrem de competitivă din punct de vedere al costurilor salariale.

 „De-a lungul ultimilor 10 ani, piața de IT din România a trecut de la statutul de speranță la cel de certitudine în ceea ce privește nivelul de competenţă și talent al resurselor locale. Din fericire, actuala criză nu pare să influențeze acest lucru.

Ba din contră, analizând datele BNR, care ne arată că în primele cinci luni ale anului exporturile de servicii informatice au avansat cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent, la 1,9 miliarde de euro.

Ne așteptăm că industria de profil să își continue creșterea, atât prin dezvoltarea companiilor existente, cât și prin apariția unor firme noi, locale sau internaționale, susținând atât relansarea economiei locale, cât și cererea pentru spaţii de birouri moderne,” arată Cristian Moga, Head of Research la CWE.

Stocul de birouri moderne din București și orașele regionale (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) se ridică la 4 milioane mp, găzduind 350.000 de angajați din domenii diverse, precum IT, telecom, servicii financiare (bănci – asigurări), servicii profesionale (avocați – consultanți), media.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1431 (s) | 33 queries | Mysql time :0.071493 (s)