Angela Merkel își dorește măsuri mai stricte în lupta cu noul coronavirus deși în Germania COVID-19 și-a încetinit răspândirea. Cancelarul german crede că situaţia este în continuare una foarte gravă. Liderii federali și de landuri au amânat până la 25 noiembrie luarea unei decizii privind noi măsuri de izolare.

„Numărul infectărilor nu mai creşte exponenţial, dar este în continuare mult prea ridicat. Prin urmare, trebuie să reducem contactele, să reducem contactele, să reducem contactele”, a spus Merkel la un eveniment de afaceri organizat de cotidianul Sueddeutsche Zeitung.

Angela Merkel își dorește măsuri mai stricte

Cancelarul a adăugat faptul că 30-40% din populaţia Germaniei face parte din grupurile vulnerabile, între care persoanele în vârstă şi cele care au deja alte probleme de sănătate. Angela Merkel și-a exprimat dorința ca la discuţiile de luni cu liderii federali şi de landuri să fi fost convenite măsuri mai stricte de izolare, declarându-se extrem de îngrijorată de răspândirea coronavirusului în unele locuri, inclusiv în capitala Berlin.

„Fiecare zi contează în lupta împotriva coronavirusului”, a spus ea. „Ţinerea pandemiei sub control este cea mai bună soluţie şi pentru economie”, a adăugat cancelarul german.

Angela Merkel, apel către cetățenii Germaniei

Angela Merkel își dorește măsuri mai stricte pentru ca Germania să câștige lupta cu noul coronavirus. Cancelarul Germaniei și-a rugat concetățenii să respecte noile măsuri impuse în contextul pandemiei, pentru că la finalul acestei luni să se ajungă la „un punct de cotitură”, iar decembrie să fie o lună „suportabilă”. Cancelarul a avertizat că sistemul medical este din ce în ce mai aproape de colaps și tocmai de aceea și-a îndemnat cetățenii să limiteze contactele dintre ei.

”Stă în mâinile fiecăruia dintre noi să facem din această lună noiembrie succesul nostru comun, pentru a ajunge la un punct de cotitură”, a spus şefa guvernului de la Berlin la o conferinţă de presă.

”Dacă în următoarele patru săptămâni reuşim să încetinim circulaţia virusului, atunci vom avea o lună decembrie suportabilă”, a adăugat Merkel, avertizând însă despre lupta împotriva COVID-19 că ”lumina de la capătul tunelului este încă destul de departe”.

Ce spune cancelarul Germaniei despre sărbătorile de iarnă

În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, cancelarul german a făcut referire la sărbătoarea Crăciunului și a afirmat că acesta vă avea loc, în conformitate cu măsurile impuse de pandemie, nefiind vorba de o sărbătoare în singurătate, ci la reuniuni restrânse, doar cu membrii familiei.

”Va fi un Crăciun în condiţiile impuse de coronavirus, dar nu va fi un Crăciun în singurătate (…), trebuie să reflectăm la reuniuni cu membrii apropiaţi de familie, probabil cu măsuri de precauţie”, a indicat Merkel, precizând că de Sfântul Silvestru, adică de Revelion, nu vor fi anul acesta celebrări de amploare.

Cu toate acestea, ea nu exclus posibilitatea prelungirii noilor restricții, dacă situația epidemiologică o va cere.

”Ne apropiem tot mai mult de limitele umane şi structurale ale sistemului sanitar. Niciun guvern nu poate permite acest lucru, nici guvernul german şi eu nu doresc să-l permit”, a mai spus Merkel la conferinţa de presă, conform agenţiei EFE. coral