Metodele dure de antrenament ale clujeanului Béla Károlyi, unul dintre cei mai mari antrenori de gimnastică din istorie, au fost dezvăluite în documentarul „Scandal în gimnastica americană” care aduce în prim plan abuzurile sexuale realizate de medicul Larry Nassar. El are de ispășit o pedeapsă de 175 de ani pentru agresarea a peste 100 de gimnaste.

Cine e Béla Károlyi?

În vârstă de 77 de ani, antrenorul român a pregătit-o împreună cu soția sa, Márta Károlyi , pe Nadia Comăneci la Olimpiada din 1976, când aceasta a obținut primul 10 din istoria gimnasticii, având doar 14 ani. Cei doi au venit cu ideea de a antrena gimnaste de la o vârstă fragedă, acestea fiind selectate la vârsta de 6 ani, din grădinițe sau școli elementare. Are în palmares sute de medalii obținute la diferite competiții- Olimpiade, Campionate Mondiale sau Europene.

Cum le antrena pe gimnastele noastre

Coregraful Géza Pozsár, fost colaborator al soților Károlyi, a dezvălui că:

„Béla a venit cu ideea de a avea control total asupra fetelor. Striga la ele și le umilea: vaca grasă!, Ești un porc!. Le pălmuia pe fete, acestea fiind foarte speriate. Márta  avea obiceiul de a le lua de gât și de a-și baga degetele în gâturile lor. În plus, le pălmuia foarte mult, astfel încât pe obrajii fetelor rămâneau urmele inelelor.”, conform documentarului.

Tratamentul aplicat gimnastelor americane la ferma din Texas

Gimnastele de top ale Americii s-au antrenat ani la rând pentru a obține cele mai bune performanțe în cadrul fermei din Texas, deținute de Béla și Márta Károlyi, care a fost închisă în ianuarie 2018, după scandalul provocat de medicul Larry Nassar.

Márta Károlyi a declarat că știa de abuzul doctorului Nassar din iunie 2015, după ce a fost anunțată de președintele Federației Americane de Gimnastică, Steve Penny. Conform legii din Texas, ea ar fi trebuit să fi anunțat Poliția. În consecință, doctorul Nassar a continuat să agreseze sexual mai multe fetițe până în momentul arestării sale.

Părinții fetelor nu aveau voie să vină la fermă, nu exista semnal pentru  telefoanele mobiel, iar gimnastele se antrenau câte 7 ore/zi. Comiterea vreunui abuz fizic sau psihic din partea antrenorilor români asupra gimnastelor americane nu este dezvăluit explicit în documentar.

Unele gimnaste recunosc metodele dure folosite de Béla Károlyi

Gimnastele Kristie Phillips, Dominique Moceanu și Erica Stokes au declarat public că Károlyi a fost abuziv verbal și psihologic în timpul antrenamentelor. Phillips și Moceanu au declarat că au fost obligați să continue antrenamentele și să concureze chiar și atunci când se confruntau cu accidentări grave, cum ar fi oasele rupte.

Într-un interviu, Moceanu a declarat: „Sunt sigur că Bela a văzut accidentările, dar dacă ai fost accidentat, Béla nu a vrut să-l vadă … A trebuit să te descurci. Am fost intimidată. S-a uitat spre mine. Avea 1,82, iar eu nu aveam decât 1,21.” coral