Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, atrage oamenilor atenția cu privire la măștile de protecție pe care le achiziționează. Acesta este de părere că foarte multe modele de articole nu sunt bune, virusul trecând cu lejeritate prin materialul produselor.

„Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, crede Paul Anghel.

Președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, este și el de părere că foarte multe tipuri de măști de protecție sunt absolut inutile în lupta cu virușii.

“Măștile ar trebui să protejeze în proporție de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului. Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție. Am găsit și noi aceste tipuri de măști. Sunt 32 de tipuri de măști, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăți. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea și efecte secundare, cum sunt alergiile. Amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus. Măștile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv”, a explicat Eduardt Cozminschi pentru Digi24.