România va intra în Schengen în prima jumătate a anului viitor, a declarat luni seară președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într-o vizită de două zile la București.

Ea a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Digi 24, avansând ca termen „prima jumătate a anului 2023” pentru aderarea României la spațiul european de liberă circulație.

Metsola a spus, din nou, că România este pregătită și „merită” să adere la Schengen, iar Parlamentul European va „insista”.

Președinta Parlamentului European, care a început luni o vizită de două zile în România, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și s-a adresat plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

România aparține spațiului Schengen și nu există nicio justificare pentru a respinge aderarea acesteia la Schengen, iar Parlamentul European va insista ca acest lucru să se întâmple în 2023, a declarat șefa Parlamentului European, într-o conferință de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

„Vreau să fie foarte clar: România aparţine spaţiului Schengen şi noi vom continua să promovăm această chestiune în ciuda întârzierilor şi a dezamăgirii că acest lucru nu s-a întâmplat în 2022.

Am spus şi săptămâna trecută la Consiliul European şi am îndemnat toţi liderii guvernele Uniunii Europene să îndeplinească promisiunile făcute acestei ţări în urmă cu 11 ani. Pur şi simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen.

Toate condiţiile pentru aderare sunt îndeplinite.

Atunci, chestiunea trebuie rezolvată şi trebuie să mergem mai departe şi să insistăm ca această chestiune să fie rezolvată în 2023”, a afirmat Roberta Metsola.

În conferința de presă comună, Iohannis a atras însă atenția – răspunzând unei întrebări – că tema nu se va afla pe ordinea de zi a Consiliului European din luna februarie, ci va fi tranșată în Consiliul JAI, a cărui primă reuniune va fi în luna martie:

„Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI.

Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv.

Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!

Consiliul European la care faceți referire din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen.

După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria”.

Reamintim că aderarea României la Schengen a fost blocată de către Austria. coral