Cancelarul austriac Karl Nehammer (ÖVP) preferă să vorbească despre aderarea României și Bulgariei la Schengen numai după ce protecția frontierelor din aceste țări va fi îmbunătățită. Potrivit premierului, Comisia Europeană este cea care trebuie să ia în considerare propunerile Ministerului austriac de Interne. „Atunci putem vorbi despre o foaie de parcurs”, a punctat oficialul într-un interviu la postul de televiziune OFR 2.

Cancelarul Austriei, noi declarații despre România și Schengen

„Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate”, a explicat Nehammer. Dar acest lucru nu a mai funcționat de foarte mult timp, a avertizat cancelarul. „Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, se întreabă el. „Numeroasele controale interne din spațiul UE au arătat că Schengen nu a funcționat. Nu se putea pur și simplu să se ia act de acest lucru și să se planifice următoarea extindere”, a completat politicianul.

Nehammer susține că nu înțelege amenințările de boicotare a companiilor austriece din România și Bulgaria. Este „absolut inadmisibil să se amestece problemele de politică de securitate cu cele de politică economică”, este de părere Karl Nehammer, amintind că UE este, în primul rând, o comunitate economică.

Karl Nehammer reacționează la boicotul anunțat de români

Totodată, premierul Austriei a amintit că Germania a blocat aderarea țării sale la Schengen timp de doi ani și jumătate: „Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună. Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare”.

Prin urmare, Nehammer este convins că veto-ul nu va avea consecințe negative asupra companiilor naționale care operează în Bulgaria și România. Cancelarul arată că un eventual boicot ar dăuna mai degrabă nouă și vecinilor bulgarilor.

Scrisoare deschisă către ministrul austriac de Interne

Între timp, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă omologului austriac Gerhard Karner, în care şi-a exprimat „profunda indignare” faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen. Șeful MAI acuză Viena de un „joc politic nedemn”.

Oficialul de la București menționează că decizia Austriei este „nedreaptă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic”.

Șeful MAI a mai scris că votul Austriei „încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen” și că argumentele lui Karner „pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea” coral