Ce condiții se pun românilor din diaspora care vor să vină acasă de Paşte. Ministrul de Interne a explicat clar ce se întâmpla la intrarea în țară. Cine sunt cei care vor scăpa de carantină.

Ce condiţii se pun românilor din diaspora care vor să vină acasă de Paşte

An de an, înainte de Paște, imaginile ce arătau cozile uriașe de la punctele de intrare în țară erau nelipsite din spațiul public. Zeci de mii de români plecați în străinătate, cei mai mulți, la muncă, se întorceau în România, pentru a celebra cea mai importantă sărbătoare a lumii creștine. Anul acesta, însă, lucrurile se vor schimba, în contextul în care circulația în interiorul Uniunii Europene este permisă doar cu respectarea unui set clar de reguli. Ministrul de Interne a explicat ce condiții se pun românilor din diaspora care vor să vină acasă de Paşte.

Cei care nu vor putea prezenta, la intrarea în România, un test PCR cu rezultat negativ vor intra în carantină timp de 14 zile, în timp ce persoanele care au testul făcut cu cel mult 72 de ore înainte își vor petrece perioada de izolare la domiciliu sau la o altă adresă declarată autorităților. Nu același lucru se va întâmpla în cazul celor care au făcut ambele doze de vaccin, iar din momentul rapelului au trecut cel puțin zece zile.

„Dacă nu ai un test PCR negativ, trebuie să știi că intri în carantină 14 zile. Dacă ai un test negativ în ultimele 72 de ore, vei intra în carantină la domiciliu sau la adresa pe care tu o indici. În condițiile în care ai făcut vaccinul și a doua doză și din momentul rapelului au trecut minim 10 zile poți să vii în România, nu vei avea nicio restricție. Vei avea de respectat măsurile pe care le respectă toți românii.”, a mai spus ministrul de Interne.

„Este obligatoriu ca în timpul slujbelor în Noaptea de Înviere, în biserică şi în afara bisericii, să fie respectate regulile”

Invitat, duminică, la Prima TV, ministrul de Interne, Lucian Bode, a subliniat cât de important este ca, în Noaptea de Înviere, să fie respectate toate regulile de protecție impuse de autorități, amintind că deplasarea credincioșilor va fi permisă în intervalul orar 20:00 – 05:00.

„Este obligatoriu ca în timpul slujbelor, atât în Biserică, cât şi în afara Bisericii, să se respecte toate regulile de protecţie sanitară, distanţare, portul măştii, suntem foarte atenţi la modul în care se vor distribui Sfintele Paşte, ştiţi că se sfinţesc bucatele şi vom fi foarte, foarte atenţi la toate aceste aspecte.

Indiferent de numărul celor care vor alege să meargă în Noaptea de Înviere la Sfânta Biserică, noi o să avem suficiente efective de poliţie, de jandarmi astfel încât deplasarea lor să se facă în siguranţă la şi de la biserică spre casă. (…) Deplasarea este permisă la slujba religioasă, în condiţiile în care magazinele sunt închise, cluburile sunt închise… practic unde te-ai putea deplasa în Noaptea de Înviere altundeva decât la Biserică?”, a declarat Lucian Bode.

coral