Cu siguranță curățenia locuinței reprezintă un punct central de interes, mai ales dacă în locuință se află animale de companie sau copii mici. Ștergerea cu soluții antibacteriene a celor mai folosite suprafețe, curățarea vasului de toaletă și a chiuvetelor sunt esențiale, însă curățenia de la finalul săptămânii ar trebui să se concentreze la fel de mult și asupra covorului.

Majoritatea aspirăm covorul din încăperi în mod regulat, considerând acest lucru necesar pentru menținerea curățeniei și a igienei în casă. Totuși, aspirarea regulată nu este suficientă pentru a ne feri de alergeni, virusuri, praf sau mucegai.

Firmele de curățenie, dar și medicii alergologi atrag atenția asupra faptului că în țesătura covorului sunt o mulțime de pericole ascunse, ce ne pot periclita starea de sănătate generală. Iată de ce este importantă curățarea temeinică a covoarelor din locuință:

Covoarele reprezintă o sursă de alergeni

Unul dintre cele mai mari pericole ale unui covor neaspirat corespunzător este acumularea de alergeni și alți factori iritanți pentru sistemul respirator. Polenul, praful și acarienii se pot aduna în fibrele covoarelor, fapt care poate provoca strănut, mâncărime a ochilor și nas înfundat. La acestea se mai adaugă și alți factori iritanți, precum particulele de fum și substanțele chimice din produsele de curățenie, care provoacă dificultăți de respirație.

Alergenii și praful reprezintă cea mai mare problemă, dat fiind că pătrund în locuință pe talpa de la încălțăminte, prin intermediul animalelor de companie și chiar din cauza geamurilor deschise pentru aerisire. Acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și părului și se depun în special pe covoare, provocând alergii și crize de astm la persoanele sensibile.

O altă problemă ce poate apărea din cauza covorului neaspirat corect este cauzată de polen. Polenul este tot mai persistent primăvara, odată cu revenirea la viață a naturii, și acumulează în special în țesătura covoarelor. Și firele de blană și pielea moartă a animalelor de companie sunt sursă semnificativă de alergeni și praf în covoare. O soluție pentru limitarea reacțiilor alergice cauzate de acestea este periajul regulat al blanii, în afara locuinței.

Covoarele reprezintă un mediu propice pentru mucegai și ciuperci

Un covor neaspirat în mod regulat facilitează dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, cu precădere în zonele cu umiditate ridicată sau pe timpul iernii. Nu doar că vor cauza probleme respiratorii, alergii și infecții fungice, dar sunt răspunzătoare și pentru deteriorarea fibrei covorului, compromițându-i aspectul și durabilitatea.

Pentru ca mucegaiul să nu se dezvolte în covoare este indicat să menții un nivel de umiditate cuprins între 30% și 50% în interiorul casei. De mare ajutor este un dezumidificator electric sau un aparat de aer condiționat cu funcție de dezumidificare.

Curățarea covoarelor în profunzime cel puțin o dată pe an este crucială pentru îndepărtarea mucegaiului și a ciupercilor. Pentru acest lucru se pot folosi metode de spălare cu aburi sau extracția cu apă caldă, ce îndepărtează eficient sporii de mucegai.

Covoarele sunt o sursă de bacterii și microbi

O altă problemă cauzată de neaspirarea corespunzătoare a covoarelor este prezența unui număr ridicat de bacterii și microbi: Escherichia coli, Salmonella și Staphylococcus, răspunzătoare de intoxicații alimentare și infecții cutanate ale pielii.

Sfaturi de la specialiști – așa se aspiră corect un covor!

Pentru a evita pericolele menționate anterior, specialiștii în curățenie vin cu o serie de sfaturi pe care trebuie să le respectăm în ceea ce privește aspirarea covorului:

  • Cu cât mai des, cu atât mai bine: covorul din încăperile în care intrăm rar se aspiră o dată pe săptămână; în camerele cu trafic intens, în special sufrageria, bucătăria, baia și holul, aspirarea suprafețelor trebuie făcută chiar și de 2-3 ori pe săptămână;
  • Filtrul HEPA este esențial: pe lângă puterea de aspirare ridicată și filtrele HEPA sunt importante; întotdeauna alege modele prevăzute cu sistem HEPA, care este disponibil și în gama de aspiratoare Mamba de la Rohnson – va reține particulele extrem de mici, precum polenul și acarienii;
  • Încet, dar sigur: aspiră covorul încet și în ambele direcții, astfel încât aspiratorul să rețină cât mai multe particule; nu omite nici marginilor covorului, locul propice în care apar firimituri;
  • O dată pe an alege servicii profesionale de curățare: aspirarea constantă nu este suficientă, așa că specialiștii în curățenie îți recomandă să apelezi la serviciile unei firme autorizate de curățare umedă a covoarelor, care folosesc metoda cu aburi sau extracția cu apă caldă.

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/slim-woman-cleaning-with-vacuum-cleaner-carpet-house-busy-cleaning-day-home-housekeeping-concept_28990226.htm#query=vacuuming&position=1&from_view=search&track=robertav1_2_sidr coral