Jurnaliștii de investigație ruși au obținut capturi de ecran dintr-un canal de Telegram pe care Maria Vorontsova, fiica cea mare a președintelui rus Vladimir Putin, comentează activ războiul din Ucraina, relatează Meduza.

Fiica lui Vladimir Putin este activă pe un grup de chat de pe Telegram dedicat absolvenților Facultății de Medicină a Universității de Stat din Moscova, unde folosește porecla „Maria V.”, potrivit jurnaliștilor de investigație ruși.

O sursă a acestora și un jurnalist independent de investigație care cunoaște contul de Telegram folosit de Vorontsova au confirmat că „Maria V.” este fiica lui Putin, ea prezentându-se drept o absolventă a promoției din 2011 când s-a alăturat canalului toamna trecută.

Jurnaliștii de la Meduza notează că acest lucru este coroborat de ceea ce se știe despre educația ei.

Capturi de ecran făcute în chat și publicate pe site-ul Medusa arată că fiica lui Putin repetă în mesajele ei numeroase linii de propagandă ale Kremlinului.

În multe dintre mesaje ea critică puternic atitudinile occidentale față de Rusia, uneori făcând referire la comploturi diabolice puse la cale de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Fiica lui Putin critică SUA, UE și laudă mozzarella rusească

„Câtă naivitate. Astea sunt vorbe de copii. Să dai vina pentru toate și să pui responsabilitatea pe o singură persoană este ca și cum ți-ai pune încrederea într-o singură persoană, ca în cazul țarilor. Dacă vrei să te distingi de admiratorii țarismului…nu așa se face”, i-a răspuns ea unui utilizator care l-a criticat pe Vladimir Putin.

„Nimeni din Vest nu are nevoie ca țara noastră să fie prosperă. Mereu au făcut tot ce le-a stat în putință să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla. Și vor continua să facă asta. Dacă, la cum s-a întâmplat în anii '90, Rusia devine subit și cu totul un apendice de materii prime pentru Statele Unite și UE, voi fi interesată să văd pe cine dai vina pentru faptul că nu trăim într-o economie prosperă. Nu te mai juca, sincer”, spune ea într-un alt mesaj.

„În 2008 au început primele sancțiuni și ei au amenințat că mozzarella o să dispară din magazine. Toată lumea s-a speriat, vai, cum se poate așa ceva! Cum vom supraviețui acum? Fără mozzarella italiană? Iar acum? Mai respirăm? Așa s-ar părea. Acum avem chiar propria noastră mozzarella. Și a fost vreunul din lucrurile acestea posibile în anii '90? Nu”, mai spune ea.

Vladimir Putin alături de prima sa soție, fosta însoțitoare de zbor Liudmila Șkrebneva, și cele două fiice ale lor, Katerina (pe care o ține în brațe) și Maria

„Maria V.” spune că Rusia este victima războiului din Ucraina

Într-un alt mesaj ea vorbește direct despre războiul din Ucraina, intrând într-o ceartă aprinsă cu unul din utilizatorii grupului: „Nu suntem germanii din anii '30. Dacă ar fi să facem o comparație, mai degrabă suntem ca cei pe care i-au atacat”.

Într-un alt schimb, fiica lui Vladimir Putin l-a criticat pe un membru al grupului fiindcă a folosit cuvântul „anexare” pentru a descrie ocuparea Crimeii în 2014, insistând că un asemenea limbaj ignoră „voința poporului”.

Ea argumentează de asemenea că NATO ar fi creat o bază militară pe peninsulă dacă ar fi ajuns vreodată la ea și repetă liniile de propagandă ale Kremlinului privind existența unor presupuse laboratoare biologice americane pe teritoriul ucrainean.

CIA, acuzată de controlarea opoziției ruse

Vorontsova mai susține că Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) controlează opoziția și mass-media rusă, deplângând că Washingtonul nu se confruntă niciodată cu sancțiuni din cauza războaielor pe care le inițiază.

Jurnaliștii de la Meduza afirmă că nu pot demonstra cu certitudine că „Maria V.” este fiica lui Vladimir Putin dar că informația a fost confirmată independent de două surse și că toate probele circumstanțiale indică acest lucru.

Site-ul de investigații Meduza a fost interzis în Rusia în data de 4 martie a acestui an.

Dacă este într-adevăr vorba de fiica cea mare a lui Vladimir Putin, mesajele sale arată că rudele președintelui rus îi împărtășesc viziunea asupra lumii și că este puțin probabil ca acesta să fie contestat în cercul său de consilieri apropiați.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Mariei Vorontsova și a celeilalte fiice cunoscute a lui Vladimir Putin, Katerina Tihonova, la începutul lunii aprilie.

În vârstă de 37 de ani, Vorontsova a absolvit Medicina și s-a specializat în Endocrinologie. Se crede că ea a fost fiica lui Putin care s-a inoculat voluntar cu vaccinul rusesc Sputnik V înainte ca acesta să fie lansat pentru populație. coral