S-a inventat în sfârşit ciocolata la care visează toate femeile aflate la dietă. Conţine îndulcitori naturali, boabe confiate de mazăre şi are proteine sănătoase.

A fost făcută în laboratoarele ″Facultății de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor″⁣ din Galaţi, la comanda unui producător de dulciuri.

Producătorul în cauză a comandat în urmă cu un an …imposibilul. Adică, o ciocolată cu proteine, dar fără zahăr.

dr. Ina Vasilean, şef de lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: “Conţine toţi aminoacizii esenţiali într-o proporţie optimă pentru organism. Cum am realizat acest aspect? Am combinat două surse proteice, proteina din zer cu proteină din mazăre.”

Ciocolata are la bază unt de cacao şi masă de cacao. De aceea nu se poate spune că nu îngraşă deloc. Însă, proteinele o fac atât de săţioasa încât nu simţi nevoia să o mănânci pe toată odată. Soluţia tehnică oferită de specialiştii în chimie alimentară a fost deja preluată şi transformată într-o tabletă.

dr. Livia Pătrașcu, şef lucrări, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: “Am transmis know-how-ul către producător, iar acesta a realizat produsul.”

prof. Dr. Iuliana Aprodu, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor: “La ora actuală, pe piaţa există o serie de produse cu conţinut ridicat de proteine. Este vorba în special de batoane proteice, nu de ciocolată. Produsele existente provenind în special din import.”

Nutriţioniştii ne sugerează însă să nu facem abuz.

Dr. Andreea Moroșanu, nutriţionist: “Ce este diferit este conţinutul mai crescut de proteine şi conţinutul de zaharuri neglicemice şi necalorice. Nu influenţează glicemia, dar, prin conţinutul de calorii, poate influenţa greutatea, dacă este consumată în exces.”

Ciocolata în cauză este un produs premium şi costă 20 de lei. Tot din laboratoarele Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor de la Galaţi a pornit şi o pastă vegană din linte, premiată la Salonul de Invenții de la Geneva. De asemenea, biscuiţii fără gluten sunt acum produşi pe scară largă. coral