Mircea Miclea, fostul ministru al Educației Naționale și profesor universitar la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, explică într-un articol că, majoritatea dintre noi vor reveni la obiceiurile de dinainte de criza medicală.

Cu toate astea, mai spune Mircea Miclea, criza medicală ne-a făcut să fim mai atenți la măsurile de igienă, dar și la persoanele din apropierea noastră. „Să facem o deosebire, întâi, între efectele pe termen scurt și cele pe termen lung. Pe termen scurt vom avea, la mulți oameni, o prelungire a anxietăților trăite în această perioadă de criză. Vor fi mult mai sensibili la orice sursă de risc. Un strănut, care poate veni de la o alergie, de pildă, îi va face să fie foarte atenți și precauți. Și vor evita excesiv anumite situații și persoane, ca să se simtă mai în siguranță. Hipersensibilitatea și hiperreactivitatea vor fi semnele anxietății, chiar dacă ea nu e conștientizată ca atare”, susține Mircea Miclea, pe Edupedu.ro.

Pe termen lung, există trei tipuri de reacții, pe care mulți dintre noi le vom avea. ”Majoritatea oamenilor vor reveni la nivelul de funționare emoțională de dinaintea crizei.Aproximativ 8-10% vor avea o intensificare și o cronicizare a stărilor de anxietate sau depresie (vor avea o tulburare de stres post-traumatic),iar 8-10% vor funcționa mai bine decât înaintea crizei (asta se numește Posttraumatic growth, dezvoltare posttraumatică). Cei care au folosit criza ca să-și realizeze un scop, demult amânat, au fost mai disciplinați, au învățat ceva nou, i-au ajutat pe alții – ies bine, vor avea o dezvoltare posttraumatică”.

Persoanele mai sensibile vor resimți, la nivel de mental, această criză mult mai dur. ”Cei care s-au lăsat copleșiți de stările negative, care au renunțat la orice ca să se supra-protejeze, care au făcut din protecție un cult, devin vulnerabili la reacții posttraumatice negative. Protecția excesivă costă mult. N-ar fi rău dacă fiecare dintre noi ar sta să reflecteze la două întrebări: “Ce am învățat din această criză? Ce am de făcut, de acum încolo?” O experiență prin care treci, dacă reflectezi asupra ei, devine o extraordinară sursă de învățare. Una din care n-ai extras niște învățăminte a venit degeaba. Ar fi păcat să pierdem această oportunitate de învățare. Nu numai indivizii ar trebui să facă asta, ci și familiile, organizațiile, statul. Dezvoltarea noastră de acum încolo depinde mult de ceea ce facem din ce ni s-a întâmplat”, a declarat Miclea.

coral