Pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați la Cluj-Napoca în patru spitale. După Spitalul de Boli infecțioase, Pneumologie și Medicală I, în lupta cu covid-19 a intrat și Spitalul de Recuperare. Se pregătește integrarea spitalului privat Polaris, pe finalul săptămânii. 

“Am decis să dispersăm pacienții. Am dus persoane asimptomatice sau cu forme ușoare ale bolii în unități suport. La Spitalul de Boli Infecțioase sunt deja vreo 30-40, iar la finalul săptămânii vom face internări și la Polaris”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Urmează apoi Spitalul Municipal, care deocamdată doar triază cazurile și le trimite la “Boli infecțioase”, și Sala Polivalentă BTarena. Mâine, primarul și prefectul vor merge să viziteze spitalul amenajat în sala de sport cu aproape 10.000 de locuri transformată în unitate spitalicească dotată cu 350 de paturi.

L-am întrebat pe prefect și despre felul în care se transmite virusul, la Cluj. “În ceea ce privește cazurile cele mai recente, nu mai putem vorbi despre un istoric al deplasărilor externe și este tot mai greu de identificat contacții. Putem vorbi despre o transmitere intracomunitară, dar nu extinsă. DSP și-a suplimentat personalul pentru a putea face față anchetelor epidemiologice. După cum văd cifrele, nu am ajuns încă la vârful pandemiei. Mai ales ultimele cazuri de la Dej ne-au dat peste cap previziunile. Relaxarea anunțată de președintele Klaus Iohannis trebuie privită cu multă atenție, altfel există riscul să crească numărul de cazuri”, a subliniat prefectul Clujului, Mircea Abrudean, pentru Media9.

În județul Cluj au fost diagnosticate până ieri 428 de persoane cu noul tip de coronavirus. 219 clujeni sunt internați, în prezent, pentru infecții cu covid-19.

coral